Geen conflict dat zoveel emoties oproept

Als Israël en de Palestijnen elkaar op een paar honderd vierkante kilometer in de haren vliegen, maakt dat iets los in de polder.

Nederlanders hebben geen traditie van heethoofdigheid in internationale politieke kwesties. Olympische Spelen in China? Moet kunnen. Georgië dat Zuid-Ossetië aanvalt? Mwah.

Standpunt.nl
Maar bij de oorlog in de Gazastrook ligt dat anders. In het programma Standpunt.nl wordt hoog van de toren geblazen, de ene demonstratie na de andere wordt aangekondigd. De redelijkheid lijkt uit het debat verdwenen. Wat is dat voor een fenomeen?

De emotionele band die Nederland met Israël voelt, is zo oud als het land zelf, maar er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat hiervoor de motieven zijn: historische, religieuze en politieke factoren, en persoonlijke emoties spelen allemaal een rol.

Melkbussen
Vroeger kon Israël in de ogen van Nederland geen kwaad doen – een klein kwetsbaar land in een zee van vijanden dat hard werkte om een democratische samenleving op te bouwen. ‘Bij mijn moeder stonden vroeger melkbussen op haar werk om geld in te zamelen voor Israël, en mijn vader zei maar dat hij uit Jordanië kwam, om moeilijke discussies te vermijden’, vertelt Arjan El Fassed, zoon van een Nederlandse moeder en een Palestijnse vader.

De verandering is tijdens het tweede paarse kabinet gekomen, stelt SP-Kamerlid Van Bommel. ‘Minister Van Aartsen was de eerste die gebalanceerd kritiek uitte. Daardoor kwam er meer ruimte voor ander geluid.’

Wat zeker een rol speelt, zeggen diverse geïnterviewden, is de demografische ontwikkeling. Er zijn meer moslims in Nederland dan dertig jaar geleden. ‘Je hebt veel migranten die sterk betrokken zijn bij het conflict’, zegt Erella Grassiani van de nieuwe groepering van kritische Israëliërs in Nederland, Gate48. ‘Het speelt een rol bij de zoektocht naar hun identiteit.’

In de zaterdagkrant meer over de Nederlandse reacties op de oorlog in de Gazastrook.

Het Israëlische leger bestookt de Gazastrook met bommen. Het twee weken geleden ingezette grondoffensief duurt voort ondanks de VN-resolutie. (Reuters) Beeld null
Het Israëlische leger bestookt de Gazastrook met bommen. Het twee weken geleden ingezette grondoffensief duurt voort ondanks de VN-resolutie. (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden