Commentaar

Geen club kan zich onttrekken aan de wet

Leve het studentenleven. Maar in Groningen is het nu wel zaak dat de beschaving wordt hersteld.

Een Utrechtse student tijdens de introductieweek. Beeld anp
Een Utrechtse student tijdens de introductieweek.Beeld anp

De Groningse Vindicat-leden bewijzen hun studerende leeftijdgenoten in de rest van het land slechte diensten. De schaamteloze bangalijst, de mishandeling van een te ontgroenen eerstejaars en het zwijgcontract dat alle leden verbiedt om misstanden bij de ontgroening naar buiten te brengen: iedereen die al een afkeer had van het corporale leven ziet z'n vooroordelen bevestigd - 'als dát dan het establishment moet worden'.

Dat debat keert om de paar jaar terug en loopt volgens vaste patronen. Begin deze eeuw was het cabaretier Youp van 't Hek die in NRC Handelsblad de ontgroening van zijn neefje door het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC) beschreef. Een ouderejaars liet zichzelf 'kampcommandant' noemen, aankomende leden kregen te horen dat hun moeders 'kuthoeren' waren. Ook zouden ze zijn geslagen met hockeysticks, honkbalknuppels en paraplu's.

Ook nu Vindicat onder vuur ligt, worden alle verrijkende, vormende, sociale, stimulerende en bindende voordelen van het verenigingsleven weer even weggevaagd door de verontwaardiging over zo'n hiërarchische eliteclub die zichzelf buiten de samenleving denkt te kunnen plaatsen. Een bestuur dat zich angstig verstopt en de Groningse universiteit die het er in eerste instantie op hield dat het 'een interne zaak' is, maken het er niet beter op.

Terwijl het toch tamelijk simpel is: er is niets tegen een clubcultuur met eigen mores - die hebben ze bij de postduivenvereniging ook. Inauguratierituelen kunnen hun nut hebben. Maar geen club kan zich onttrekken aan de wet. Racisme, seksisme, discriminatie, aanranding en mishandeling zijn verboden. Mensen beletten om daarover te klagen eveneens. Ook binnen verenigingen.

Vindicat zelf toont vooralsnog weinig zelfreflectie. Het zal dus uit een andere hoek moeten komen. Na de ontsporingen van destijds in Rotterdam greep de Erasmus Universiteit in: het corps raakte voor een jaar z'n erkenning en z'n subsidie kwijt en werd uitgesloten van alle universitaire faciliteiten. Dat had een zeer disciplinerende werking.

Als Vindicat nu niet snel overtuigend laat zien dat de boodschap begrepen is - te beginnen met het intrekken van die zwijgcontracten - weet de Groningse universiteit wat haar te doen staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden