Geen Citroëntjes en Peugeotjes maar echte Mercedes-klassiekers in deze garage in Amsterdam Noord

Het is weer maandag. Wim van der Ben (63) knapt oude Mercedessen op in zijn eigen garage, de Oude Ster in Amsterdam-Noord.

Foto Lukas Göbel

Wim begon ooit als leerjongen bij Mercedes-Benz. Hij is altijd automonteur gebleven en runt sinds 26 jaar zijn eigen garage. In het begin sleutelde hij aan allerlei auto's, maar de klantenkring met Mercedes-klassiekers werd zo groot dat Wim 'geen Citroëntjes en Peugeotjes' meer nodig had. Hij heeft naar eigen zeggen 'best wel heel veel fans', al hakken die milieuzones van tegenwoordig er qua klandizie wel in.

Om 8 uur is Wim op de zaak. Hij werkt tot een uur of 4. 'Ik ben 63 schat, en ik werk al vanaf mijn 14de. Ik moet maatregelen nemen, anders word ik geen 75.' Zijn moeder is 97 jaar. Iedere zondag rond een uur of 12 gaat Wim bij haar op visite en drinken ze samen een portje. Zij een, hij twee.

Maandag neemt hij na een weekend rust weer nieuw werk aan, dat blijft leuk. 'Het is vaak de dinsdag die mij de das omdoet.' Ster ('Pappie is een boxer, mammie is een stafford.') is 24 uur per dag in de buurt. Hij probeert bij iedere klant op schoot te kruipen.

Aan het einde van de maandag zit de hond op de baas, die een glas witte wijn voor zichzelf heeft ingeschonken. Hoe verder als het glas leeg is? 'Dan ga ik lekker die hond uitlaten, hier op het terrein, en dan ga ik naar huis. Beetje koken. Beetje tv kijken. Beetje op de bank zitten. Beetje niks doen.'

Meedoen? Suggesties? didu@volkskrant.nl.

Meer over