Geen cel in zaak moord ’t Hooft

Rechter komt tot vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs...

Van onze verslaggever Menno van Dongen

Den Haag De rechtbank heeft vrijdag twee verdachten vrijgesproken van de moord op vastgoedhandelaar Victor ‘t Hooft in 2007. Het Openbaar Ministerie had respectievelijk twintig en twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen Remond P. en diens veronderstelde handlanger Leslie S.

’t Hooft werd van dichtbij doodgeschoten in zijn woning in Den Haag. Op zijn jas zat genetisch materiaal van Remond P., dat ook is aangetroffen op een pistool (niet het moordwapen) en kogelhulzen in het huis van het slachtoffer.

De rechters erkennen dat de sporen ‘sterk lijken te wijzen in de richting van de conclusie dat de verdachte op de plaats delict is geweest’. Maar het is niet uit te sluiten dat P.’s dna daar op een andere manier is terechtgekomen.

P.’s advocaat, Jan-Hein Kuijpers, presenteerde onlangs allerlei alternatieve scenario's. Volgens hem zijn het wapen en de munitie voor de moord met kluis en al uit de woning van zijn cliënt gestolen. Het spoor op de jas kan zijn overgedragen via handschoenen die in de kluis lagen. Kuijpers presenteerde ook een complexe ‘sleeptheorie’.

De rechtbank benadrukt dat vorig jaar na een overval ook dna van P. is aangetroffen, terwijl hij ten tijde van dat misdrijf in de cel zat en niet op de plaats van het delict kan zijn geweest. Daarom is in deze zaak aanvullend bewijsmateriaal nodig maar dat ontbreekt. Dat de weduwe aanvankelijk P. niet herkende maar later wel, vond een deskundige onwaarschijnlijk.

Het OM is ‘zeer teleurgesteld’ en gaat in hoger beroep.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden