'Geen borstvergroting tot risico bekend is'

Het uitvoeren van borstvergrotingen met siliconen moet met directe ingang worden stopgezet, totdat alle risico's duidelijk zijn. Dat is de inzet van advocate Shanta Singh namens vrouwen die zich hebben gemeld bij het Meldpunt klachten siliconen.

Een siliconenimplantaat. Beeld ANP
Een siliconenimplantaat.Beeld ANP

Zij heeft hiertoe vandaag een voorlopige voorziening ingediend bij de rechter.

'Er loopt momenteel een bezwaarschriftprocedure, maar omdat die nog weken kan duren, heb ik in een voorlopige voorziening om deze maatregel gevraagd'', zo lichtte Singh toe aan het ANP. Naar verwachting reageert de rechter binnen twee weken op de voorlopige voorziening.

Singh wordt naar eigen zeggen overspoeld met verhalen en getuigenissen van vrouwen die ziek zijn geworden na de plaatsing van implantaten. 'Het gaat daarbij niet alleen om de in opspraak geraakte PIP-implantaten, ook steeds meer vrouwen melden zich met implantaten die nog op de markt zijn. Veel vrouwen blijken siliconen in hun oksel te hebben, van waaruit siliconen zich door het lichaam kunnen verspreiden. Het dossier wordt steeds groter', vertelt ze.

'De implantaten moeten zo snel mogelijk van de markt gehaald worden. Vrouwen bij wie PIP-implantaten verwijderd worden, krijgen een ander implantaat. Maar daar kunnen ook ernstige problemen bij ontstaan', zegt Singh.

Volgens de advocate deugt er van alles niet met het CE-keurmerk. Dat is een zogenaamd stempel waarmee aangegeven wordt dat producten voldoen aan Europese veiligheidseisen. Fabrikanten kunnen volgens Singh niet stellen dat de huidige implantaten veilig zijn. 'Het is nauwelijks te controleren of de CE-stempels wel zijn afgegeven.' Singh heeft aanwijzingen dat er in Nederland nu veel siliconen borstimplantaten worden gebruikt zonder CE-markering. 'Het probleem hier is dat overheden helemaal geen toezicht houden. Lidstaten informeren elkaar ook niet over incidenten met borstimplantaten.'

Sinds eind vorig jaar is er onder vrouwen met borstprotheses van het merk PIP veel onrust ontstaan. Vrouwen zijn bang dat ze door lekken in de implantaten auto-immuunziekten of bindweefselziekten hebben gekregen. De relatie tussen de borstprothesen en de ziekten is volgens de industrie nooit duidelijk aangetoond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden