Geen blote billen, ‘tenzij gephotoshopt op bekende persoon’ (en andere Facebookhuisregels)

Voor het eerst heeft Facebook zijn eigen richtlijnen gepubliceerd op basis waarvan moderatoren berichten verwijderen of laten staan. Ook kunnen gebruikers eenvoudiger bezwaar maken tegen beslissingen.

Beeld REUTERS

De regels wat betreft bijvoorbeeld het tonen van bloot zijn hierbij ingegeven door de landen waar de normen het scherpst geformuleerd zijn, zoals in het Midden-Oosten. Die huisregels bestaan al veel langer, maar voor de buitenwereld was het tot nu toe gissen naar de inhoud. Facebook zegt het belangrijk te vinden dat mensen beter begrijpen waar de grens ligt. Ook hoopt Facebook dat experts nu gemakkelijker feedback kunnen geven. ‘Zo kunnen we mettertijd de richtlijnen verbeteren en betere beslissingen nemen’, schrijft Monika Bickert van Facebook.

In verschillende hoofdstukken legt het socialmediabedrijf nu uit wat wel en wat niet door de beugel kan. Facebook erkent dat het lastig balanceren is op het koord tussen serieuze bedreiging en satire, of tussen porno en kunst. Facebook ging in het verleden nog wel eens de mist in ging met het verwijderen van naaktbeelden (het Vietnam-meisje, schilderijen), geeft het ook zelf toe. ‘Ons beleid met betrekking tot naaktbeelden is in de loop der tijd genuanceerder geworden. We begrijpen dat naaktbeelden kunnen worden gedeeld om verschillende redenen, waaronder als protest, om een goed doel bekendheid te geven of voor educatieve of medische doeleinden’, zo staat nu in de huisregels. En: ‘We staan ook foto's van schilderijen, beelden of andere kunst toe waarin naakte figuren afgebeeld worden.’

Context

Naaktbeelden mogen in principe niet, maar het bedrijf geeft een flink aantal uitzonderingen. Een ‘zichtbare anus en/of een close-up van volledig blote billen’ mag bijvoorbeeld niet, ‘tenzij dit is gephotoshopt op een bekend persoon’. En het publiceren van seksuele handelingen mag weer wel als dat binnen een humoristische of educatieve context gebeurt.

Ook bij geweld probeert Facebook rekening te houden met de context: ‘We begrijpen dat mensen vaak hun minachting of verschil van mening uiten door middel van bedreigingen of door een oproep voor geweld op een grappige en niet-serieuze manier.’ Waar het gaat om extremistische inhoud, is Facebook rechtlijniger. Facebook heeft in de eerste drie maanden van dit jaar 1,9 miljoen items met een extremistische inhoud verwijderd of van een waarschuwingslabel voorzien.

Islamitische Staat

Die content hield verband met Islamitische Staat of Al Qaida. Dat maakte Facebook maandag al bekend. Het aantal gesignaleerde ongewenste stukken is ongeveer een verdubbeling in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

De Europese Unie heeft Facebook en zijn concurrenten in de onlinebusiness onder druk gezet om extremistische uitlatingen sneller van de site te halen. Anders worden wettelijke maatregelen genomen om dat af te dwingen. Op dit moment werken er bij Facebook meer dan 7.500 mensen aan inhoudscontrole, 40 procent meer dan vorig jaar rond deze tijd.

Bezwaar

Tot slot heeft Facebook zijn bezwaarprocedure aangepast. In het verleden konden gebruikers al een verzoek indienen voor herbeoordeling als een profiel, pagina of groep was verwijderd. Vanaf nu kunnen gebruikers om een second opinion vragen voor losse berichten die zijn verwijderd vanwege naaktheid, seksuele activiteit, haatzaaien of geweld. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.