NieuwsMaatregelen coronacrisis

Geen bezoek meer voor verpleeghuisbewoners

De ongeveer 120 duizend bewoners van Nederlandse verpleeghuizen mogen voorlopig geen bezoek ontvangen, vanwege het gevaar dat zij worden besmet met het coronavirus. Dit heeft het kabinet donderdagavond besloten, op advies van de verpleeghuisartsenvereniging Verenso. Steeds meer verpleeghuizen sloten deze week al hun deuren voor bezoek.

Charlotte Huisman
Verzorgingstehuis in Utrecht. Beeld ANP
Verzorgingstehuis in Utrecht.Beeld ANP

Nu bezoek helemaal weren is, hoe pijnlijk ook voor bewoners en hun familie, volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de enige mogelijke beslissing om deze kwetsbare groep te beschermen tegen besmetting. ‘Het is een ingrijpend besluit’, zei De Jonge. Hij zei dat verpleeghuizen waar mogelijk een uitzondering maken op het bezoekverbod voor bewoners in de stervensfase. ‘In verpleeghuizen waar al een bezoekverbod geldt, zie ik hartverwarmende initiatieven om toch contact te onderhouden, als beeldbellen. Die creativiteit zullen we nodig hebben.’

In Brabant, waar de coronacrisis het heftigst is, besloot de gehele langdurige zorg maandag al om bezoek voorlopig te weren. In meerdere verpleeg- en verzorgingshuizen in die provincie en in het Limburgse Sittard waren bewoners besmet geraakt met het virus. Een aantal van hen is overleden.

‘Het is een duivels dilemma’, zegt Conny Helder. Zij is, behalve bestuurder bij brancheorganisatie Actiz, ook bestuursvoorzitter van tanteLouise, een organisatie voor ouderenzorg in Bergen op Zoom en omgeving. ‘Contact met hun naasten is belangrijk voor de verpleeghuisbewoners en hun familie. Maar met het toenemend aantal besmettingen zagen wij een groot gevaar op ons afkomen.’ Ook op een verpleeghuislocatie en een verzorgingshuislocatie van tanteLouise raakten bewoners besmet. Een bewoner is overleden in het ziekenhuis, een andere bewoner is inmiddels opgeknapt.

Dementie

Door het overheidsbeleid dat voorschrijft dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen, verhuizen mensen alleen nog naar een verpleeghuis als zij 24 uur per dag zorg nodig hebben. Zij lijden dan aan dementie in een vergevorderd stadium, of hebben zeer ernstige lichamelijke beperkingen. Helder: ‘Zowel qua leeftijd als qua uitgangspositie is het een van de kwetsbaarste groepen.’

Na die eerste besmettingsgevallen besloten verpleeghuizen de contacten van de bewoners met anderen zo veel mogelijk te beperken. De meeste dagbesteding is afgelast. De fysiotherapeut komt nauwelijks meer. Er wordt niet meer gezamenlijk koffiegedronken. Ook activiteiten aan de woongroeptafel, als het overgooien van een bal, mogen even niet meer.

Daarbij besloten veel verpleeghuizen aanvankelijk om bezoek te beperken, in aantal en tijd. ‘Dat leidde op sommige locaties tot vervelende situaties’, zegt Helder. ‘Sommige personen die te horen kregen dat ze niet op bezoek konden, waren onaardig of soms zelfs ronduit agressief tegen ons personeel.’ Deze week besloten behalve verpleeghuizen in Brabant ook veel huizen in Limburg, rond Leiden en Arnhem en rond Soest al een algehele bezoekstop in te voeren.

iPad-zuster

Voor het personeel in de verpleeghuizen is het nu aanpoten, omdat behalve de mantelzorgers ook veel vrijwilligers worden geweerd. Zij proberen met creatieve maatregelen het contact van de bewoners met hun naasten in stand te houden. Sommige verpleeghuizen hebben een ‘iPad-zuster’ aangewezen, die de bewoners helpt bij het digitale contact. Maar vooral voor bewoners met vergevorderde dementie is dergelijke alternatieve interactie vaak onmogelijk.

‘Voor sommige verpleeghuizen in Brabant staan familieleden al te zwaaien naar bewoners’, zegt Helder. RTV Noord berichtte over een familie die op de trekker was geklommen om naar hun jarige grootmoeder te zwaaien, die op het balkon stond van haar verpleeghuis in een Gronings dorp.

‘Bestuurders in de ouderenzorg vinden het een moeilijke beslissing om bezoek te weren’, zegt hoogleraar ouderenzorg Tineke Abma. ‘De bewoners kunnen geagiteerd raken, als dingen anders gaan dan ze gewend zijn. Het besluit doet hun familie veel verdriet. Maar ik word er wel blij van als ik zie hoe veel hartverwarmende initiatieven er ontstaan, als bijvoorbeeld de iPadzuster, om toch vormen van contact te bewerkstelligen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden