Geen bewijs voor corruptie Smolders

Het Tilburgse gemeenteraadslid Hans Smolders wordt niet vervolgd wegens corruptie. Justitie heeft na maanden onderzoek geen bewijs gevonden. Het is bij één beschuldiging gebleven. Smolders reageert ‘niet verrast’.

Eerder deze maand kondigde Smolders zijn afscheid uit de politiek aan, onder meer vanwege de beschuldiging die boven zijn hoofd hing sinds het aftreden van burgemeester Vreeman. Die struikelde in oktober nadat was gebleken dat hij de raad in 2008 onjuist en onvolledig had geïnformeerd over de verbouwingskosten van het plaatselijke Midi-theater.

Afgrond

Ter verdediging van zijn optreden voerde Vreeman aan dat hij de raad op dat moment niet kón inlichten omdat hij zich in die dagen grote zorgen maakte over de bestuurbaarheid van de stad. Hij had gehoord dat Smolders om steekpenningen zou hebben gevraagd aan de bouwer van een winkelcentrum. Corruptie in combinatie met een politieke crisis vanwege het theater zou de stad aan de rand van de afgrond hebben gebracht, betoogde Vreeman.

De corruptie zou zich hebben afgespeeld rond de plannen voor een enorme shopping mall, buiten de stad. Dat project werd uiteindelijk per referendum weggestemd door de bevolking. Smolders verzette zich in de raad tegen het plan, maar hij zou in een gesprek met de Amerikaanse projectontwikkelaar Andrew Roud hebben gevraagd om 70 duizend euro in ruil voor zijn steun. Roud bracht Vreeman op de hoogte.

Justitie heeft geen bewijs gevonden. ‘De lezing van de heer Roud wordt niet substantieel ondersteund door feiten en omstandigheden uit andere bronnen van bewijs dan verklaringen van horen zeggen, die direct of indirect allemaal zijn gebaseerd op de lezing van de heer Roud’, aldus de hoofdofficier maandag. Vreeman benadrukt in een reactie dat hij ‘heeft gedaan wat hij moest doen’.

Hans Smolders (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.