Geen berouw Mohammed B. over moord op Theo van Gogh

AMSTERDAM Mohammed B. heeft nog altijd geen spijt van de moord op filmmaker Theo van Gogh in november 2004. Dat blijkt uit een handgeschreven brief (in het Engels) die hij op 11 juni uit de extra beveiligde gevangenis in Vught naar de Belgische organisatie Moslimbroederschap Sanabil stuurde....

Van onze verslaggeefsters Janny Groen en Annieke Kranenberg

B. schrijft dat ‘we de afgelopen jaren niet één seconde verdriet hebben gehad van de keuzes die we maakten en het pad dat we bewandelden’. Omdat B. de wij-vorm gebruikt, zou zijn brief een rol kunnen gaan spelen in het hoger beroep in de Hofstadzaak. Mohammed B. is geen verdachte in de Hofstadzaak, maar maakt volgens het Openbaar Ministerie (OM) wel deel uit van de Hofstadgroep.

Op 26 maart 2006 oordeelde de rechtbank Rotterdam dat negen leden van de Hofstadgroep een criminele organisatie met terroristisch oogmerk vormden. Het gerechtshof in Den Haag concludeerde echter later dat de Hofstadgroep geen terreurorganisatie is en dat de Hofstadjongens evenmin een gemeenschappelijke ideologie deelden die onvermijdelijk tot gebruik van geweld leidt.

Maar de Hoge Raad verwierp de vrijspraak in cassatie en verwees de zaak terug naar het hof in Amsterdam, dat zich opnieuw moet buigen over de vraag of de Hofstadgroep zich georganiseerd met terrorisme bezighield. De regiezitting hierin is op 16 juli. Het OM wil niets kwijt over de betekenis van de brief voor dit proces.

Waarom B. de wij-vorm hanteert, is niet duidelijk. Zijn advocaten, Peter Plasman en Ugur Sarikaya, willen ‘zonder overleg met hun cliënt’ niet reageren. De AIVD zegt de brief te hebben bekeken. ‘Inhoudelijk zegt B. daarin niets anders dan wat hij tijdens de rechtszitting heeft verklaard over de moord. Hij heeft die vanuit radicaal islamitische motieven gepleegd’, aldus een woordvoerster, die ‘niets kan zeggen’ over de wij-vorm, noch over het radicale gehalte van Sanabil. Uit de brief blijkt dat B. de organisatie zelf niet kent en reageert op een Franstalige brief van Sanabil.

Sharia
Volgens islamdeskundigen is Sanabil een radicaal islamitische jongerenorganisatie met afdelingen in Antwerpen en Brussel. De Sanabil-jongeren bepleiten invoering van de sharia in België en andere westerse landen met een moslimminderheid. Sanabil zou niets te maken hebben met de officiële Moslim Broederschap. Moslims spreken vaak over ‘broeders’ en ‘zusters’ en ‘broederschap’. Het gebruik van ‘we’ door B. zou in dit licht gezien kunnen worden. In het Arabisch is de wij- en niet de ik-vorm gebruikelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden