Geen 'bemoeizuchtige' Brusselse regels voor broodrooster en haardroger

Haardrogers, broodroosters en koffieautomaten blijven uit handen van de Brusselse regelmakers. De Commissie - aangevoerd voor voorzitter Juncker en zijn rechterhand Timmermans - willen niet dat deze huishoudelijke en kantoorapparaten worden onderworpen aan Europese vereisten voor het energieverbruik.

Beeld anp

Het besluit hierover dat dinsdag wordt gepresenteerd, past in het streven van de Commissie naar minder regels. De opbrengst aan energiebesparing weegt volgens Timmermans en Juncker niet op tegen de overlast voor bedrijven en de reputatieschade ('bemoeizucht') voor de Commissie.

De Nederlandse GroenLinks-europarlementariër Eickhout noemt het 'onbegrijpelijk' dat de Commissie energie-eisen voor broodroosters en haardrogers loslaat. 'Dit zijn nu juist de efficiëntste energiebesparingsmaatregelen die je kunt nemen.'

Het besluit van de Commissie vandaag betreft welke producten onder de regels voor duurzame productie (ecodesign) moeten vallen. Van producten die op deze lijst belanden, worden de meest energievretende modellen verboden. Periodiek wordt de lijst aangepast; zo voegt de Commissie dit jaar onder meer liften, handdrogers, zonnepanelen en gekoelde containers toe.

President van de Europese Commissie Jean-Clause Juncker kust Frans Timmermans, eerste vice-president van de Europese Commissie, op zijn voorhoofd als ze aankomen om een debat bij te wonen in Straatsburg. Beeld reuters

Publieke opinie

De haardrogers, broodroosters, warme drankenautomaten maar ook bewegwijzigingspanelen worden geschrapt, ondanks het advies van nationale en Europese ambtenaren ze wel onder de energieregels te brengen. Ook de elektrische waterkokers en hogedrukspuiten ontsnappen aan de regels. Voor deze twee apparaten komt mogelijk vrijwillige etikettering over het energieverbruik.

Juncker en Timmermans hebben geen zin in de hoon van de publieke opinie als de energiebesparing beperkt is. Voorheen bepaalden nationale en Commissieambtenaren min of meer welke producten onder de regels voor ecodesign kwamen, waarna de Commissie de kritiek moest beantwoorden. Onlangs stak een storm van protest op (vooral in Groot-Brittannië) toen als gevolg van EU-regels energievretende stofzuigers werden verboden. De Britse media schreeuwen al maanden moord en brand over de ondergang van de Britste thee en toast als sommige elektrische waterkokers en broodroosters in de ban zouden gaan.

Volgens Eickhout zwicht de Commissie vandaag voor de macht van de Britse tabloids. Eickhout benadrukt dat de regels voor ecodesign zeer effectief zijn om energie te besparen. De Commissie erkent dat, zo blijkt uit een vertrouwelijke nota. De helft van de beoogde energiebesparing tot 2020 is het gevolg van het ecodesignbeleid. Als dat beleid er niet was geweest, zou een gemiddeld huishouden nu jaarlijks 490 euro meer aan energie moeten betalen.

Vandaag presenteert de Commissie ook haar werkprogramma voor 2017. Het meest omstreden in de programma's van afgelopen twee jaar waren de wetsvoorstellen die de Commissie introk. Juncker heeft het motto van zijn voorganger Barroso - 'wees groot bij grote zaken, klein bij kleine kwesties' - overgenomen. Het kwam hem en Timmermans (verantwoordelijk voor betere regelgeving) op harde kritiek te staan van de Groenen die vinden dat hij te veel sociale en milieumaatregelen overboord zet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden