Geen belastingakkoord, kabinet gokt op CDA en D66

Het kabinet gokt op steun voor de lastenverlichting van 5 miljard van CDA en D66 in de Eerste Kamer. Premier Mark Rutte heeft vrijdag bekendgemaakt dat de onderhandelingen met de oppositie over een belastingakkoord zijn gestopt.

Robert Giebels
Staatssecretaris Eric Wiebes tijdens de plenaire behandeling van het Belastingplan 2016 in de Tweede Kamer. Beeld anp
Staatssecretaris Eric Wiebes tijdens de plenaire behandeling van het Belastingplan 2016 in de Tweede Kamer.Beeld anp

Het kabinet moet nu hopen dat enkele aanpassingen aan de belastingplannen CDA en D66 over de streep trekken. Hun steun is samen met VVD en PvdA genoeg voor een meerderheid in de senaat. Alle andere oppositiepartijen hebben aangekondigd tegen te stemmen.

'Te mager', vindt D66 de veranderingen. 'Ik verbaas me erover dat het kabinet ons nu voor het blok lijkt te willen zetten', zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Het CDA lijkt te zullen instemmen met het aangepaste voorstel.

Volgens Rutte is bij zijn veranderingen van de oorspronkelijke belastingplannen 'zo veel mogelijk rekening gehouden met de wensen uit de Kamer' en probeert het kabinet 'op een nette, fatsoenlijke wijze de wensen van de partijen te honoreren'.

Kinderbijslag

Zo is het verlangen van het CDA om de kinderbijslag te verhogen - met 100 miljoen euro - gehonoreerd. Ook krijgt de partij de gevraagde belastingverlaging voor ouderen, eveneens 100 miljoen. Ouders van gehandicapte kinderen krijgen 'een forse ondersteuning', zei Rutte. Die verandering is evenzeer bedoeld om de stem van het CDA te krijgen.

Een verhoging met 100 miljoen van de kinderopvangtoeslag, een typische tweeverdienersmaatregel die werken voor beide partners mogelijk moet maken, is bedoeld om D66 gunstig te stemmen. Ook krijgt die partij het verzoek gehonoreerd om de belasting op gas te verhogen en die op elektriciteit te verlagen. De opbrengst van die 'vergroeningsmaatregel' wordt gebruikt om de lasten voor werkgevers te verlagen.

Het kabinet wil de veranderingen betalen door de middelste belastingtarieven iets minder te verlagen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Ook een verhoging van de accijns op shag moet een bijdrage aan de plannen leveren.

Tegen

Lang waren ook de SGP en ChristenUnie in beeld om het belastingplan, met daarin verwerkt 5 miljard lastenverlichting, aan een meerderheid in de Eerste Kamer te helpen. Maar beide christelijke partijen haakten gisteren af toen bleek dat het kabinet hun eis om de kloof tussen één- en tweeverdieners te verkleinen niet wilde honoreren. 'Dat kost te veel banen', zei Rutte er vrijdag over na afloop van de ministerraad.

Ook GroenLinks kondigde gisteren aan tegen te stemmen. PVV en SP zeiden dat al eerder. 50Plus-voorman Henk Krol verbond als voorwaarde aan zijn steun dat ouderen er een miljard euro bij zouden krijgen. Het kabinet stelt nu 100 miljoen voor.

Al met al legt het kabinet zijn lot blind in handen van twaalf senatoren van het CDA en tien van D66 - VVD en PvdA hebben samen 21 zetels in de senaat, 38 zijn nodig voor een meerderheid. De stemming daar is op 15 december.

Ruttes opstelling betekent dat vooraf niet met CDA en D66 onderhandeld wordt. Het kabinet weet pas na de stemming of gebeurt wat het eerder voor onmogelijk hield: dat Nederlandse belastingbetalers na jarenlange bezuinigingen geen lastenverlichting is vergund. 'Daar blijft Nederland dan mee zitten', zei Rutte. 'Het is dus een kwestie van gedeelde verantwoordelijkheid van alle partijen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden