Geen belasting voor de koning, wel 59 miljoen voor paleis
Minister-president Rutte heeft excuus aangeboden voor zijn 'te stellige' bewering dat de verbouwing van paleis Huis ten Bosch 35 miljoen euro kost. Niet alleen is dat bedrag inmiddels opgelopen tot 41,5 miljoen, ook komt daar nog 17,5 miljoen bij. Niet alleen de woonvleugel en technische installaties moeten worden vernieuwd, ook het middendeel met representatieve ruimten en de Haagse vleugel. Daardoor bedragen de totale verbouwingskosten 59 miljoen euro.
Rutte noemde vrijdag zijn eerdere uitlatingen 'niet verstandig' en beloofde beterschap. Als de restauratie van het rijksmonument gefaseerd zou worden uitgevoerd, kost de eerste fase 41,5 miljoen en de tweede, binnen tien jaar, tenminste 32 miljoen. Dan zou het totaalbedrag 73,5 miljoen euro zijn.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft het kabinet dat daarom is gekozen voor een renovatie in een keer. Na voltooiing kan koning Willem-Alexander er dan eind 2018 met zijn gezin gaan wonen. Het paleis werd tot februari 2014 bewoond door prinses Beatrix. Zij is verhuisd naar haar privébezit kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.
Voordat de verbouwing van start gaat, wordt dit najaar de - eerder gerestaureerde - Oranjezaal gedurende twee maanden gratis opengesteld voor publiek. Ook eind jaren zeventig werd Huis ten Bosch al verspijkerd, toen voor 20 miljoen gulden (9 miljoen euro), om bewoning door Beatrix en haar gezin mogelijk te maken. Tussen 1950 en 1956 vond een restauratie plaats om oorlogsschade te herstellen.
Belasting
Op verzoek van de Kamer heeft het kabinet ook laten uitzoeken of het haalbaar is dat koning Willem-Alexander, koningin Màxima en prinses Beatrix belasting gaan betalen. 'De kortste samenvatting is: dat wordt te ingewikkeld', zei Rutte over zo'n 'brutering'. Niet alleen zouden de uitkeringen aan de leden van het Koninklijk Huis minimaal moeten worden verdubbeld, zij zouden ook fiscale bijtellingen krijgen voor gebruik van dienstauto's en aftrekposten voor bijzondere kosten.
'Geen belasting betalen is strikt genomen niet van deze tijd, maar is wel uit te leggen', zei Rutte, met verwijzing naar de complexiteit en 'het unieke karakter van het ambt'. Wel wordt het begrotingshoofdstuk 'De Koning' in 2016 transparanter. Hij noemde het koningshuis 'niet te duur'.
Willem-Alexander krijgt dit jaar een toelage van 5,3 miljoen euro, waarvan 4,5 miljoen als tegemoetkoming voor de kosten van zijn functie, zoals zijn personeel.