'Geen bajeswerk voor levenslang gestrafte'

Iemand die tot levenslang is veroordeeld, hoeft in de bajes niet per se te werken. Een gevangenisdirecteur moet in het geval van een 'levenslange' niet onverkort vasthouden aan de in principe voor alle gedetineerden geldende arbeidsverplichting. Laat staan dat hij hem voor werkweigering zou straffen met een paar dagen opsluiting in zijn cel, zonder tv.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie Beeld ANP

Dat oordeelt de beroepscommissie van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) naar aanleiding van een klacht van gedetineerde G.M. Hij protesteerde bij de RSJ tegen het feit dat hij in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel tot driemaal toe was gestraft omdat hij niet wilde werken.

M. verwees bij zijn werkweigering naar het standpunt van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dat levenslang ook daadwerkelijk levenslang betekent en dat levenslangen in beginsel geen uitzicht hebben op terugkeer in de maatschappij. Zij kunnen alleen door gratie (een zeldzaamheid) vrijkomen. Werken in de gevangenis is bedoeld als onderdeel van de voorbereiding op terugkeer in de samenleving.

De RSJ heeft de klacht van M. gegrond verklaard, maar neemt tegelijkertijd 'nadrukkelijk afstand' van het standpunt van Teeven: voorbereiding op re-integratie moet als uitgangspunt blijven gelden voor alle gedetineerden, dus ook voor de levenslang gestraften.

'Dubbelzinnig uitspraak'
David Penn, raadsman van M., noemt dat deel van de uitspraak 'dubbelzinnig', maar spreekt verder van ,,een doorbraak, want een directeur kan een levenslang gestrafte niet meer verplichten deel te nemen aan arbeid.' In twee andere gevangenissen sprong de directie soepel om met M.'s gebrek aan werklust: daar kon hij 'aftekenen' voor arbeid.

G.M. zit een levenslange celstraf uit wegens een moord op een drugshandelaar in 1997. Het lijk van het slachtoffer verdween en zou zijn verbrand in een oven. M. liep vorig jaar in de gevangenis in Leeuwarden ernstig letsel op bij een mishandeling door medegedetineerden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden