Geen automatisch wapen aangetroffen

Tristan van der V. heeft zaterdag in Alphen aan den Rijn geschoten met een semi-automatisch wapen en een handvuurwapen. Niet met een automatisch vuurwapen of een vuurwapen dat omgebouwd is tot een automatisch wapen, zoals nogal eens is geopperd. Sporenonderzoek heeft dat aangetoond, aldus een mededeling woensdag van het Openbaar Ministerie en de Politie Holland Midden.

AMSTERDAM - Met het semi-automatische wapen waarmee de schutter zaterdag een bloedbad heeft aangericht in winkelcentrum De Ridderhof, is het mogelijk 25 patronen per 5 seconden af te vuren. Al eerder werd bekend dat Tristan van der V. vijf magazijnen leegschoot. Hij bestookte zijn slachtoffers ook met een handvuurwapen.


Naar het derde wapen dat hij bij zich droeg, is het onderzoek nog steeds gaande. Zelf droeg Tristan van der V. gedurende de twee minuten durende schietpartij een kogelwerend vest.


Een team van de Nationale Recherche is inmiddels toegevoegd aan het onderzoeksteam. Het is hetzelfde team dat eerder onderzoek deed naar de motieven van Karst T., de man die op Koninginnedag 2009 een aanslag in Apeldoorn pleegde. Toen vielen er acht doden.


Het rechercheteam verrichtte toen voor het eerst een gedragsonderzoek. Nu gebeurt dat met Tristan van der V. voor de tweede keer, teneinde duidelijkheid te krijgen over zijn motieven.


Volgens hoofdofficier van justitie Kitty Nooy was de 24-jarige Alphenaar obsessief geïnteresseerd in rampen. Nooy zegt dat woensdag in een interview met het Algemeen Dagblad. Hij verdiepte zich in mensbedreigende natuurrampen en hij sprak daarover met een god, vermoedelijk een 'eigen god'. Een en ander zou blijken uit zijn afscheidsbrief en uit bestanden op zijn computer, aldus Nooy.


Justitie heeft voor een tweede keer het huis van Van der V. doorzocht om in boeken, dvd's en aantekeningen zijn drijfveren te kunnen achterhalen en om een completer beeld van hem te krijgen. Gedragswetenschappers zullen de bevindingen uiteindelijk analyseren. 'Heel Nederland wil weten wat zijn geestesgesteldheid was', aldus Nooy.


Zij duidt de kwesties die Van der V. besprak met zijn 'eigen god' als 'algemene levensvragen'. Volgens haar was hij down, maar zijn er geen aanwijzingen dat hij opnieuw suïcidaal was, zoals eerder in 2006 het geval was. Justitie is inmiddels begonnen de familieleden te bevragen naar het gedrag en de opvattingen van Van der V. Ook vrienden en zelfs hulpverleners van de GGD met wie hij in contact heeft gestaan, zullen worden ondervraagd.


Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander zullen volgende week aanwezig zijn bij een herdenkingsdienst in het Castellum-theater in Alphen aan den Rijn. De dienst is speciaal bedoeld voor direct betrokkenen en hulpverleners. Koningin en prins zullen zich na afloop met hen verstaan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden