Geen ander standpunt kabinet door plan Witte Huis

De speech van de Amerikaanse president Barack Obama vormt voor het Nederlandse kabinet geen aanleiding het standpunt over Syrië te wijzigen. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft dat zaterdag via zijn woordvoerder desgevraagd laten weten.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Beeld anp
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.Beeld anp

Het kabinet blijft van mening dat de route via de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bewandeld moet worden en wil het Amerikaanse bewijsmateriaal over de gifgasaanval van 21 augustus goed bestuderen om een eigenstandig oordeel te kunnen vormen. Ook voor de afspraken die het kabinet met de Tweede Kamer heeft gemaakt, verandert er niets.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemt de speech van Obama 'zeer opmerkelijk', omdat Obama in zijn ogen 'het eigen Congres toestemming vraagt voor een beslissing die hij al heeft genomen'. Ten Broeke verwijst naar het debat in het Britse parlement, waar premier David Cameron niet het groene licht kreeg voor deelname aan een aanval op Syrië.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het historisch dat Obama 'vrijwillig een deel van zijn macht opgeeft door toestemming te vragen aan zijn parlement'. Hij is benieuwd of na Cameron en Obama ook de Franse president François Hollande, voorstander van een aanval op Syrië, zijn parlement om toestemming gaat vragen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden