Geen adempauze

DE NAVO heeft het door Servië eenzijdig afgekondigde (orthodoxe) paasbestand razendsnel afgewezen. De Tweede Kamer, die gisteren uitvoerig over de oorlog tegen Servië debatteerde, is het daarmee eens....

Over die politieke doelen van de NAVO-operatie bestaat gelukkig nog steeds brede overeenstemming in Nederland. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk haarscheurtjes aan het nationale front waarneembaar zijn. GroenLinks meent bijvoorbeeld dat als de Serviërs de komende dagen bewijzen dat het geweld jegens de Kosovaren daadwerkelijk wordt gestaakt, een adempauze in de bombardementen gepast zou zijn. Daarvan zou gebruik moeten worden gemaakt om over de inwilliging van de andere NAVO-eisen overeenstemming te bereiken. Het kabinet daarentegen meent dat voor zo'n adempauze aanmerkelijk meer concessies nodig zijn.

Het meningsverschil is niet onbelangrijk, maar moet vooral ook niet worden overschat. Natuurlijk heeft Kok gelijk als hij stelt dat de Serviërs dieper zullen moeten buigen voordat aan diplomatieke oplossingen en bemiddeling kan worden gedacht.

Daar staat tegenover dat de NAVO volstrekt onverantwoord bezig zou zijn als zij niet zou inspelen op een Servische gedragsverandering. Helaas is er op dit moment nog niets dat daarop wijst. De NAVO-bombardementen op Servische militaire en strategische doelen zullen dus de komende dagen, en mogelijk zelfs weken, doorgaan en zelfs worden geïntensiveerd. Dat laat onverlet dat het kabinet, en belangrijker de hele NAVO, de kanalen voor, al dan niet Russische, bemiddelingspogingen nadrukkelijk openhoudt. Milosevic heeft zo bezien niet alleen het lot van de Kosovaren, maar ook dat van Servië en de Serviërs in zijn hand. Zodra hij duidelijk maakt dat er over de terugkeer van alle vluchtelingen onder bescherming van een internationale vredesmacht te praten valt, kan, nee moet, de NAVO de vijandigheden staken ter wille van de diplomatieke oplossing waarnaar iedereen snakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden