Geen aanwijzingen dopinggebruik Bos

Er zijn geen aanwijzingen dat het gebruik van een verboden middel ten grondslag lag aan de lage cortisolwaarden van Belkin-renner Theo Bos. De sprinter maakt daarom zijn rentree na een maand afwezigheid, waarin onderzoek is verricht naar zijn medische situatie. Hij doet dat morgen tijdens de GP Houtland.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

FLORENCE - Bos werd, net als alle andere renners, kort voor de Ronde van Spanje gecontroleerd door de internationale wielrenunie. Zijn lage cortisolspiegel sprong bij de UCI in het oog. De ploeg stuurde hem daarop naar huis.

Belkin volgde daarmee de regels van de beweging voor een geloofwaardig wielrennen (MPCC), die het gebruik van cortisonen aan banden wil leggen. Een renner van een bij de MPCC aangesloten ploeg mag acht dagen niet koersen als hij een te lage cortisolspiegel heeft. Zoiets kan het gevolg zijn van het gebruik van corticosteroïden. Dat is alleen toegestaan bij bittere noodzaak, bijvoorbeeld ter behandeling van een ontsteking.

Het teammanagement van Belkin heeft drie experts gevraagd om de situatie van Bos na te gaan. De ploeg kwam uit bij longarts Shelley Overbeek, klinisch chemicus Douwe de Boer en endocrinoloog Christine Oldenburg, die is gespecialiseerd in de werking van hormonen.

De deskundigen hebben volgens De Boer niet met elkaar overlegd. Ze keken elk op hun eigen wijze naar de situatie. De klinisch chemicus, gepokt en gemazeld door dopingzaken in het wielrennen, richtte zich vooral op de UCI-controle van Bos. Hij wilde allereerst uitsluiten dat er iets schortte aan de uitgevoerde analyse. Met de kwaliteit daarvan was echter niets mis, zegt hij.

Volgens De Boer moet de oorzaak van de lage cortisolwaarde worden gezocht in een middel tegen astma dat Bos tweemaal per dag nam, Fluticasonpropionaat. 'Zijn arts had hem dat ooit voorgeschreven. Normaal neemt het lichaam de afbraakproducten daarvan snel op. Maar de renner reageert anders op het middel, waardoor zijn lichaam een teveel aan cortisol waarneemt en de eigen productie stopt.'

Bos zegt in een verklaring dat hij overstapt op een ander astmamiddel.

Hoewel De Boer twee gevallen van een laag cortisolgehalte door dopinggebruik in het wielrennen zegt te kennen, twijfelt hij niet aan de onschuld van Bos. 'Het gebruik van een verboden middel sluit ik nooit uit, want wie kwaad wil, kan de regels altijd omzeilen. Maar ik heb geen enkele aanwijzing dat dit bij hem het geval was.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden