Geen aangifte om 'Nederlandse haatcampagne' tegen Erdogan

In Nederland woedt 'een haat- en lastercampagne' tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, het Turkse volk en Turkije. Dit constateert de Turkse ambassade in Den Haag, naar aanleiding van een scherpe toename in het aantal 'haatberichten' die de diplomatiek post binnenkrijgt.

Recep Tayyip Erdogan. Beeld afp
Recep Tayyip Erdogan.Beeld afp

Volgens persattaché Emrullah Cuma Akgündüz ontvangt de ambassade momenteel veel schunnige en grievende mails. 'Het is niet nieuw, maar er is wel een behoorlijke toename sinds de situatie-Böhmermann in Duitsland', aldus Akgündüz, die daarmee verwijst naar de Duitse komiek Jan Böhmermann die mogelijk wordt vervolgd wegens het beledigen van president Erdogan.

Geen aangifte

Anders dan in Duitsland is Turkije volgens de diplomaat niet van plan om ook in Nederland aangifte te doen wegens belediging. Akgündüz wilde niet toelichten waarom dat niet gebeurt.

Wel deelde de diplomaat 'een paar voorbeelden' van beledigende mails die Nederlanders volgens hem de afgelopen weken naar de ambassade stuurden. Daarin wordt Erdogan onder meer omschreven als 'een fascist als Hitler' en 'a fucking faggot' die vermoord moet worden. Ook zijn er zinnen te lezen als: 'Hoe vaak wordt die geiten neukende varken van een erDOGan gepijpt door die walgelijke landverradende zeug van een merkel' (fouten zijn van de auteur, red.).

Ook op de Nederlandse televisie lieten meerdere mensen zich afgelopen week negatief uit over Erdogan. De komiek Hans Teeuwen zei bij RTL Nieuws dat de Turkse president 'de naam jongenshoer niet eens waardig' is.

Volgens de Turks-Nederlandse advocaat Ejder Köse zou een aangifte tegen Teeuwen en anderen 'zeker niet kansloos' zijn. Op basis van artikel 266 van het strafwetboek (opzettelijke belediging) zou de komiek vervolgd kunnen worden. Dat staat verder los van het wetsartikel over de belediging van een bevriend staatshoofd dat de Tweede Kamer nu wil schrappen. Ook Köse zegt overigens geen aanwijzingen te hebben dat er daadwerkelijk aangiftes worden gedaan.

Het Turkse consulaat in Rotterdam deed gisteren een oproep aan Turks-Nederlandse organisaties om beledigingen richting 'onze president, Turkije of de Turkse bevolkingsgroep' te melden, liefst met vermelding van het e-mail-, twitter- of facebookadres van de persoon die de belediging uit. Volgens de Turkse ambassade is die oproep slechts bedoeld om de situatie in Nederland te 'monitoren'. 'Dat doen alle ambassades ter wereld', aldus Akgündüz. 'Het is ons werk.'

Hans Teeuwen maandag in Amsterdam met zijn nieuwe cabaretvoorstelling Spiksplinter, waarmee hij door Nederland en Belgie gaat toeren. Beeld anp
Hans Teeuwen maandag in Amsterdam met zijn nieuwe cabaretvoorstelling Spiksplinter, waarmee hij door Nederland en Belgie gaat toeren.Beeld anp

Kliklijn

Enkele Turks-Nederlandse organisaties zien in de mail een oproep om criticaster van Erdogan te 'verklikken'. Volgens Gökmen Kar, algemeen secretaris van de sociaal-democratische partij CHP in Nederland, zijn de Turkse autoriteiten bezig met 'een heksenjacht'. 'Dit lijkt op het Mccarthyisme uit de jaren vijftig in de VS', aldus Kar. 'In Turkije worden nu al tweeduizend mensen mogelijke vervolgd wegens zogenaamde beledigingen van Erdogan. Straks krijgen Turkse Nederlanders ook problemen omdat ze kritisch zijn geweest op social media.'

De Tweede Kamer zal binnenkort debatteren over 'de kliklijn' die het Turkse consulaat zou hebben geopend. Minister Asscher van Integratie wil eerst nader onderzoek doen, maar zei ook: 'Het bevalt me niet.'

De spanningen tussen Nederland en Turkije komen op een zeer ongelegen moment. Erdogan speelt een grote rol bij pogingen om de vluchtelingencrisis te bezweren. In ruil voor financiële steun en betere betrekkingen heeft Ankara beloofd alle vluchtelingen en migranten terug te nemen die via Turkije naar Europa zijn gegaan. Erdogan is daarmee een cruciale partner geworden voor de EU en Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden