NieuwsStint

Geëmotioneerde minister biedt excuses aan voor fouten Stint

Een zeer geëmotioneerde Cora van Nieuwenhuizen heeft woensdagavond haar excuses aangeboden voor de grote fouten die haar ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakte bij de toelating van de Stint.

Minister Cora van Nieuwenhuizen tijdens het Kamerdebat woensdag over de toelating van een nieuwe Stint tot de openbare weg.Beeld ANP

‘Er zijn fouten gemaakt en dat vind ik heel erg pijnlijk, en dat spijt mij ook heel erg’, sprak Van Nieuwenhuizen in de Tweede Kamer. ‘Ik bied daarom ook op deze plek graag in het openbaar excuses aan voor het tekortschieten van mijn ministerie.’ Haar woorden werden beantwoord met een luid ‘dank u’ van een vader van een van de slachtoffers bij het Stint-ongeluk, die op de publieke tribune zat.

De Kamer debatteerde woensdag met de minister over het Stintrapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deze maand uitbracht. Daarin concludeerde de OVV dat er te weinig aandacht is voor de veiligheid bij het toelaten van gemotoriseerde voertuigen op de openbare weg. Dat gold zeker voor de Stint, die onder veel te soepele regels groen licht kreeg.

Van Nieuwenhuizen stelde toen al alle aanbevelingen van de OVV over te nemen. ‘De veiligheid stond niet voorop’, erkende zij in het debat. ‘Er is niet nagedacht over het vervoeren van personen.’

‘Voor m’n kop slaan’

De VVD’er moest ook tekst en uitleg geven over het gebrekkig informeren van de Kamer. RTL Nieuws stelde onlangs dat Van Nieuwenhuizen een document had achtergehouden die betrekking hadden op de gebrekkige keuring van de Stint in 2011.

Dat stuitte meerdere Kamerleden tegen de borst, temeer omdat zij de minister al eerder hadden aangesproken op het achterwege laten van informatie. Volgens Van Nieuwenhuizen stond in het document ‘eigenlijk niets nieuws’, en was dat de reden om het niet te sturen. Gezien de onduidelijkheid die zo ontstond had zij dat beter wel kunnen doen, vindt zij. ‘Ik kan me wel voor m'n kop slaan.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden