Geëmotioneerde Graus: 'Spelen er geen andere zaken over de rug van de walvis?'

Een geëmotioneerde Dion Graus (PVV) stelde vanmiddag Kamervragen aan minister Kamp (Economische Zaken) over de 'martelgang van bultrug Johannes'. Kamp verdedigde op zijn beurt 'de uitstekende hulpverlening' voor het zeezoogdier.

PVV-Kamerlid Dion Graus.Beeld anp

Vorige week strandde een bultrug op een zandbank nabij Texel. Het dier bezweek zondag, ondanks pogingen van reddingswerkers het dier weer in zee te krijgen.

Graus beweerde in de Kamer dat de hulp voor de bultrug ernstig tekort is geschoten. Volgens het Kamerlid is zelfs sprake van 'een onnodige, dagenlange martelgang'. Graus had zelf tevergeefs geprobeerd om noodhulp te regelen, maar dat werd geweigerd. Waarom, wilde hij van Kamp weten. En: zijn er eigenlijk wel bultrugdeskundigen geraadpleegd? Spelen er geen andere zaken over de rug van de walvis?

Kamp - 'Ik proef emotie bij de heer Graus en dat is begrijpelijk' - legde eerst uit dat ook hij de bultrug een 'heel mooi en bijzonder dier' vond. Hij had ook wat feiten boven tafel gehaald. Een bultrug kan wel 120 jaar oud worden, zo vertelde Kamp. En in Nederland was er al geen 300 jaar meer een bultrug aangespoeld. Normaal gesproken zwemmen bultruggen dan ook niet door de Noordzee, soms raakt er een gedesoriënteerd, zo doceerde Kamp.

Verdacht
De minister vond echter wel dat de hulpverlening 'uitstekend' was. Verschillende instellingen, zoals Ecomare en Imares, schoten vrijwel meteen te hulp. Maar ondanks alle inspanningen lukte het tot twee keer toe niet het dier terug in zee te slepen, zo memoreerde Kamp. Ook een poging de bultrug 'te euthanaseren' mislukte.

Graus vind de gang van zaken verdacht, zo liet hij doorschemeren. 'Toen Johanna (de bultrug was immers een vrouwtje, zei Graus) dood was, is ze binnen een half uur vlotgetrokken. Waarom kon dat dan eerder niet?' Kamp meldde dat de bultrug op een gegeven moment zo verzwakt was, dat verslepen geen zin meer had. 'Dan beschadig je het dier en verdrinkt het meteen in zee', aldus de bewindsman.

Er was geen hulp geweigerd, hield Kamp vol, het was juist 'uniek dat er zoveel deskundige hulp zo snel ter plekke was'. Hij voegde toe: 'We kunnen iedere keer weer leren, maar om hulpverleners nu te beschadigen, daar schieten we niks mee op.' Graus zei dat hij bereid was onder ede te verklaren dat er wel hulp was geweigerd aan Johanna.

Warm gevoel
Zowel Graus als Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vroegen Kamp om een reddingsprotocol zodat de autoriteiten de volgende keer dat een bultrug aanspoelt precies weten wat ze moeten doen. Kamp zegde dit toe en voegde toe dat het om dieren gaan 'waar we allemaal een warm gevoel voor hebben'.

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas zat zich intussen thuis te ergeren voor de televisie. 'Dacht tot vanmiddag dat mondelinge Kamervragen over #bultrug grap waren. maar het is waar. wat een waanzin', twitterde hij.

 
Het gaat om dieren waar we allemaal een warm gevoel voor hebben
Minister Kamp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden