Geel betekent: seks. Rood: een praatje

Met een gekleurd polsbandje geef je aan of je in bent voor een one night stand, of dat je alleen wilt babbelen. ‘Ik zeg tegen dat vrouwtje: ik hoef je naam niet te weten, maar ik zie geel’....

De jongen heeft getraind. Hard getraind. Dus toont hij zijn spiermassa trots aan de meiden. Hij is gehuld in een strak shirt en beweegt zijn borstspier. Het meisje kijkt niet. Tien minuten later spreekt hij haar schoorvoetend aan. ‘Zo, wat doe jij hier?’ De reactie is lauw. Hij taait af.

Flirten moeten de tweeduizend bezoekers jongerendisco Empire New York in Hengelo zaterdagnacht. Met een fluorescerend polsbandje kunnen ze aangeven wat ze willen. Geel staat voor een one night stand (seks), rood voor een ontmoeting (gewoon een praatje). Duidelijker kan niet, toch blijft de Twentse jeugd verlegen.

Op alle vier verdiepingen blijven de grenzen tussen de seksen bestaan. De meisjes dansen sensueel tegen elkaar. De jongens hossen verderop in groepen op Meat Loaf. Alleen de shirts spreken boekdelen. Zoals de jongen met een foto van een meisje op zijn borst. ‘Van dit lekker ding in string, krijg ik een donders hard ding.’

Robin Roozeboom (20) kan het allemaal verklaren. ‘Die boeren hier zijn te lomp om meisjes te versieren. Ze weten niet hoe dat moet.’ Oké, hij komt ook uit Hengelo, maar hij is een expert.

Hij woont nu in Assen, stapt vaak in andere steden en weet daardoor hoe het anders kan. Hij draagt een blauw bandje en is dus bezet.

Toch is hij niet te beroerd zijn vrijgezelle vrienden een handje te helpen. Zoals Dennis Seinen (19). Acht vrouwen heeft hij aangesproken met de leuze ‘lekker wijf, heb je een geel bandje?’ Dat werkte niet. Robin corrigeert hem. ‘Je moet zeggen: dag schoonheid, vermaak je jezelf een beetje?’

Seinen is iets te aangeschoten om te luisteren. Hij stuitert naar de dansvloer en stopt zijn tong in het oor van een meisje. Zonder resultaat. Verderop staat een mollige dame die het op de barjongen heeft gemunt. ‘Kijk, ik heb een geel bandje.’ De jongen lacht beleefd, maar weet niet hoe snel hij van zijn bandje af moet komen.

Empire New York organiseerde vaker koppelfeesten, zonder veel succes. Nooit wisten de alleenstaanden waar ze aan toe waren: is de gesprekspartner daadwerkelijk vrijgezel, is er ruimte voor seks? De bandjes moeten duidelijkheid scheppen. Wat je ziet is wat je krijgt, is het idee.

Maar dat blijkt een illusie. Zo heeft Kim Kuipers (18) twee groene bandjes (ik ben gay). ‘Ik ben toch ook homo, want ik val op mannen’, zegt ze. Rick Kruger (19) draagt geel. ‘Ik maak alleen die vrouwtjes gek. Ik heb een vriendin en ga niet vreemd.’

De meeste jongens zijn niet volhardend. Rusteloos drentelen ze rondjes om de meiden, maar ze blijven dicht bij de bar en hun vrienden. Soms raapt eentje al zijn moed bij elkaar en zegt tegen een gegadigde: ‘Alles goed?’ Het antwoord wordt niet afgewacht, meteen staat hij weer te hossen bij de jongens.

Thijs Abbink (20) behoort tot de zoekenden die zich niet generen. Hij was koud een kwartier binnen en zag al een leuk meisje. ‘Ik zeg tegen dat vrouwtje: ik hoef je naam niet te weten, maar ik zie geel.’ Ze hebben even gezoend en toen is hij doorgelopen. ‘Je moet zo veel mogelijk scoren, tot de laatste en die neem je mee naar huis.’

Beneden in de kelder waar oude hits worden gedraaid, staat de jongen in het strakke shirt nog steeds alleen. Hij blijft zijn borstspieren tonen in de hoop zo indruk te maken. Na drie mislukte pogingen bestelt hij een apfelkorn. Een nieuwe mogelijkheid dient zich aan. Hij neemt zijn brede positie in, wacht even en stapt dan op het meisje af. Weer een blauwtje.

Gordon zingt op de achtergrond: ‘Kon ik maar even bij je zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden