Geeft Hollande gratie aan mishandelde moordvrouw?

Zal president Hollande gratie verlenen aan een Jacqueline Sauvage, die haar man doodschoot nadat zij 47 jaar systematisch werd mishandeld? Sauvage werd tot tien jaar cel veroordeeld, maar tal van prominente actievoerders - onder wie burgemeester Anne Hidalgo van Parijs, zangeres Véronique Sanson en de linkse politicus Daniel Cohn-Bendit - eisen haar vrijlating omdat zij een slachtoffer van huiselijk geweld zou zijn, geterroriseerd door een brute en drankzuchtige echtgenoot.

Jacqueline Sauvage

Hollande ontving gistermiddag de drie dochters van Sauvage met hun advocaten. Advocate Nathalie Tomasini zei 'binnen enkele dagen' een beslissing te verwachten, het Elysée liet slechts weten dat de president 'de tijd zal nemen om na te denken voordat hij zal beslissen.'

De 68-jarige Sauvage uit het dorpje Selle-sur-le-Bied in Midden-Frankrijk werd naar eigen zeggen gemiddeld drie keer per week mishandeld door haar man Norbert. Op 12 september 2012 ging ze 's middags naar bed, met een flinke dosis slaappillen. Norbert kwam thuis, trapte de deur in, sloeg haar en beval haar het eten klaar te maken. Zelf ging hij op het terras zitten met een glas whisky. Jacqueline pakt een jachtgeweer, laadde en schoot haar man drie keer in de rug, met dodelijke gevolgen.

François HollandeBeeld afp

In december 2015 werd Sauvage in hoger beroep tot tien jaar celstraf veroordeeld. Zowel de jury als de rechters verwierpen haar beroep op zelfverdediging, omdat zij in 47 jaar nooit een klacht heeft ingediend of een poging heeft gedaan om weg te lopen.

Maar volgens actievoerders kon zij geen kant op, omdat zij doodsbang was voor haar man. Sinds december hebben 380 duizend mensen op Facebook een verzoek om gratie ondertekend. De republikeinse afgevaardigden Valérie Boyer en Nathalie Kosciusko-Morizet zochten haar op in de gevangenis. Deze week voerden linkse prominenten Hidalgo, Sanson en Cohn-Bendit de druk op Hollande verder op. 'Meneer de president, onze beste François, door Jacqueline Sauvage gratie te verlenen positioneert u zich als de president van de vrouwen', schreven ze in een open brief.

Niet iedereen vindt dat Sauvage vrij moet komen. Natuurlijk heeft Sauvage een hels leven gehad, schreef de jurist Philippe Bilger in de rechtse krant Le Figaro. Volgens alle getuigenverklaringen was Norbert een monster. Hij misbruikte zelfs zijn dochters, iets wat ze overigens voor hun moeder verborgen hielden. Maar: 'Waarom niet de minste vlucht, niet het minste verzet tegen deze dagelijkse horreur, behalve deze moord die zo laat kwam?' 47 jaar niets en dan opeens alles, een onomkeerbare daad.

Mannen als Bilger begrijpen niets van huiselijk geweld, zeggen de advocaten van Sauvage, gesteund door feministische activisten. 'Ze leefde als een gijzelaar', zei advocaat Janine Bonnagiunta. 'Huiselijk geweld is gebaseerd op een isolement dat tot stilte leidt', zei een woordvoerder van de federatie Solidarité Femmes.

Het woord is nu aan Hollande. Hij staat kritisch tegenover over het instrument van de presidentiële gratie, een overblijfsel van de monarchie. Toch verleende hij in 2013 gratie aan de overvaller Philippe El Shennawy, die al 38 jaar in de gevangenis zat. Met de vrijlating van Jacqueline Sauvage zou hij zeker scoren bij zijn linkse achterban.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden