Geeft de weerman het voorbeeld?

Het wordt tijd om een huis te kopen, meldde het NOS Journaal donderdagavond. De huizenprijzen zullen waarschijnlijk niet meer lager worden. Verslaggever Arjan Noorlander riep de starters op de woningmarkt op nu hun kans te pakken. 'De koper moet ervan kunnen profiteren.'


Blijkbaar vindt de NOS een prijsdaling van 20 procent voldoende, hoewel in sommige andere landen de prijzen zijn gehalveerd. Als het NOS Journaal zich niet voor het karretje van lachebekje Mark Rutte heeft laten spannen of voor dat van de Nederlandse makelaarsvereniging (NVM), moet de nationale nieuwsrubriek over een superieure voorkennis van de huizenmarkt of de economie beschikken.


Het NOS Journaal baseert de voorspelling op de donderdag bekendgemaakte cijfers van de NVM die stelt dat het er 20 procent meer huizen zijn verkocht en dat de prijzen met 1,5 procent zijn gestegen. En dat lijntje wordt voor het gemak doorgetrokken.


Volgens The Economist House Price Indicator zijn de huizen in Nederland echter nog altijd overgewaardeerd. Ten opzichte van het gemiddelde inkomen in Nederland zijn huizen 19 procent te duur. Ten opzichte van de huurinkomsten 3 procent. De denktank van The Economist zet daarbij het gemiddelde inkomen en de huurinkomsten over de lange termijn af tegen de huidige huizenprijzen.


Als de prijzen in Nederland op deze wijze worden vergeleken met die in andere landen is het dieptepunt van de markt nog lang niet bereikt. Ten opzichte van het inkomen in die landen zijn huizen bijvoorbeeld goedkoper in Denemarken, Oostenrijk en ook in Italië en Spanje. In de VS zijn de huizen zelfs 10 procent ondergewaardeerd, in Duitsland 17 procent en in Japan maar liefst 38 procent. Alleen in Groot-Brittannië, Frankrijk en vooral België zijn huizen meer overgewaardeerd dan in Nederland. Daar zijn ze ten opzichte van het inkomen respectievelijk 26, 29 en 49 procent te duur. De prijzen van huizen in Groot-Brittannië, met name in Londen, zijn sterk gestegen, vooral door de aantrekkingskracht van de Britse hoofdstad op de jetsets uit Oost-Europa en het Midden-Oosten. In België zijn huizen sinds het eerste kwartaal van 2008 15,5 procent duurder geworden, terwijl ze in Nederland met 19,2 procent zijn gedaald.


Als wordt gekeken naar de gemiddelde huuropbrengsten zijn huizen in Nederland historisch gezien eveneens overgewaardeerd. Maar die overwaardering is met 3 procent bescheiden, zeker vergeleken met die in Groot-Brittannië (36 procent), België (69 procent) en Hongkong (81 procent).


Mogelijk is nu het dieptepunt van de markt bereikt. Mogelijk niet. De kans dat de huizenprijzen stijgen is 50 procent, even groot als die dat de huizenprijzen dalen.


Misschien had Noorlander een voorbeeld moeten nemen aan weerman Peter Kuipers Muntende, die zei dat de kans dat het volgende week kouder wordt 60 procent is en dat het niet kouder wordt 40 procent.


Reageren?


p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden