Geef ze Saddam maar terug

Dit blijft onder ons. Ik wil een weekje geen Irakees zien, zelfs mijn Irakese vrienden niet, want ik ben moe van al het geweld in Irak....

Kader Abdolah

Wat ik nu ga zeggen is noch verstandig, noch gepast. Maar ik wil de sjahvan Perzië terug. Ik weet dat hij dood is, toch denk ik er aan. Ik mag hetniet zeggen, maar doe het toch. We zijn collectief een fout begaan in hetvaderland. De sjah was goed voor ons, meer dan goed zelfs.

Hij was een dictator, hij was corrupt, hij was een marionet van Amerika,maar met de wetenschap van nu, zou ik hem voor geen honderd imams inruilen.

Zo loopt het leven. We haalden hem neer en tegelijkertijd ons zelf. Wekregen wat we verdienden, een engerd als Ahmadinedjad. Hij is gepastgesneden voor ons, de Iraniër. Voor ons is het duidelijk nog te vroeg voorde democratie. Nogmaals, dit blijft onder ons.

Hetzelfde geldt voor Irak. Ik hoop dat ik niemand kwets door dit tezeggen, maar de Irakezen hebben op dit moment geen democratie nodig. Sorry,mijn hartelijke excuses gaan uit naar de duizenden slachtoffers, maar deIrakezen verdienen nu niemand meer dan Saddam. Geef hen Saddam terug nu hijnog leeft.

Het mag niet gezegd worden, behalve deze ene keer: helaas zal men daarnog lange tijd niet zonder dictator kunnen. We zijn nog niet volwassengenoeg. De sjah en Saddam zijn daar broodnodig.

Men heeft lange tijd gewacht op de modeldemocratie in Irak, maar vorigeweek werd de gouden koepel van de 11de heilige imam in Samarra vernield,opgeblazen. Ik hield mijn adem in. De vijand heeft op de gouden koepel vanAli's tombe gemikt. Als die wordt opgeblazen, kan niemand een burgeroorlogin Irak meer tegen houden. Want Ali is het begin en Ali is het einde voorde shi'ieten.

Weg met het geweld. Weg met de soennieten en shi'ieten, geef onsalstublieft onze eigen dictators terug.

Met het christendom zitten we nu in 2006, de islam is slechts 1400 jaaroud. We hebben dus nog 600 jaar tijd te gaan voordat we de democratiebereiken. Dus weg met de gepropte democratie in Irak, lang leve Shouf ShoufHabibi.

Met plezier keek ik zondag naar Ap, Rachid, Mussi, Robbie en Samira. Hetis het beste wat je kan kijken op zondag.

De jongens gaan gezamenlijk tekeer tegen die eeuwenoude, en nulachwekkende vaste regels van de islam die nooit aan de moderne tijd kunnenworden aangepast.

De acteurs zijn origineel, hun verhaal is nieuw, hun acteren isnatuurlijk en het product verfrissend. Ze maken door zelfspot demoslimsgelovigen lekker belachelijk. En dat is nodig, in Nederland moet ereen andere islam komen, dan die we nu in Iran en Irak hebben. Het doetvelen pijn, maar het is goede pijn.

De jongens slaan ook de harde Nederlandse cliché denkbeelden over deimmigranten kapot. Het is prachtig om te zien.

Shouf Shouf is nog lang geen kwaliteitsproduct, maar het is een frissewind in de wereld van de Nederlandse cinema en tv. Als ze zichzelf blijvenzullen ze Goede Tijden overtreffen. Ik kijk al uit naar de volgendeaflevering, ben benieuwd wat ze weer bedacht hebben. Kijken naar hen is eenremedie tegen het geweld.

Kader Abdolah

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden