Geef voetbalhooligans een arena om zich uit te leven

De ingezonden brieven van zaterdag 18 juni.

Redactie
Engelse supporters tijdens rellen in Marseille. Beeld epa
Engelse supporters tijdens rellen in Marseille.Beeld epa

Brief van de dag: Geef voetbalhooligans een arena om zich uit te leven

Het lukt de politie niet om vat te krijgen op de hooligancultuur. Dit symptoom van een overdosis agressie, narcisme, psychopathie en testosteron krijgt geen enkele reguliere politiemacht onder controle. Net als andere kansloze zaken streef je ook beter geen controle na, maar enige regulering.

Wijs de voetbalhooligans in elke stad waar het EK zich afspeelt een braakliggend terrein met goede afrastering aan. Idealiter is dit niet zo ver van het stadion, maar wel ver genoeg weg om er geen last van te hebben. Dit heet de hooligan-arena. Richtingaanwijzers wijzen de weg. In deze arena kunnen ze hun gang gaan. Ze leven zich helemaal uit en niemand behalve zijzelf hebben er ongemak van. De hooligans moeten dit treffen niet zelf regelen, want dat leverde in de slag van Beverwijk in 1997 tussen Ajax- en Feyenoord-hooligans een dode op. Het is ook geen goed idee omdat juist zij een emotie-regulatieprobleem hebben. Het is beter dat het voor hen wordt geregeld, dit betekent dat er een terrein wordt aangewezen. Veel regels hebben geen zin die worden toch maar overtreden, wel is denkbaar:
- geen gereedschap, geen wapens
- eigen keuze en eigen verantwoordelijkheid indien je het terrein betreedt;
- geen vergoeding van zorgkosten
- geen aangifte mogelijk bij de politie

Zodra de affectstorm is uitgewoed, mogen ze de politie om hulp vragen en wellicht vooral de verpleegkundigen en artsen om medische zorg verzoeken. Er wordt alleen op gereageerd indien dit netjes en beleefd gebeurt. En natuurlijk wordt er eerst afgerekend, elke creditcard wordt geaccepteerd evenals contant geld. Het is geen verzekerde zorg. Na afloop van de gehele behandeling wordt bezien of de eerste storting vooraf voldoende was. Dit type processen hebben in de geschiedenis van de gehele mensheid gespeeld, we leven voor het eerst sinds decennia in een bijna oorlogsvrij gebied. In het grootste deel van de humane geschiedenis konden mannen hun agressie veel vaker de vrije loop laten. We leven nu in een affectfobische cultuur. Indien jongens elkaar de maat nemen op het schoolplein wordt meteen bureau Halt ingeschakeld. Ze leren hun agressie zo niet meer reguleren. Tegelijkertijd is onze economie keihard en competitief en wordt er veel frustratie en krenking opgeroepen. Die kun je niet volledig kwijtraken in agressieve computergames (die erg populair zijn).

Jan Derksen leidt het Studiecentrum voor Narcisme, Autisme en Psychopathie van de Radboud Universiteit te Nijmegen

Giechelende tieners

Gisteren in de 1ste klas op en neer naar Den Haag. Om 11.00 uur in een praktisch lege trein. Geen conducteur gezien, behalve dan een druk bellende conducteur achter mij in de stiltecoupé. Op de terugweg om 17.00 uur stond ik in een overvolle trein in een 1ste-klasstiltecoupé. Ook nu geen conducteur gezien, maar wel twee giechelende tieners die het Volkskrant-artikel van die ochtend ('Klassenstrijd forenzen') hadden gelezen, maar niet het bordje stilte.

Aldert Dreimüller, Maastricht

Jeugdinterventies

De effectiviteit van veel jeugdinterventies is door het Trimbosinstituut netjes wetenschappelijk onderzocht en het resultaat was bedroevend voor het Nederlands Jeugdinstituut (Voorpagina, 17 juni).

Leerzaam.

Hun reactie toont aan dat het bij het NJI fundamenteel mis is: 'Het is wel erg vanuit de wetenschappelijke hoek geredeneerd', zegt Machteld Zwikker van de Databank.

Ja mevrouw Zwikker: wetenschap. Dat is dat systeem om feiten van meningen te scheiden. Het systeem waardoor we nu twee keer langer leven dan een eeuw terug, het systeem dat pokken de wereld uithielp, het systeem waardoor we nu wereldwijd verbonden zijn met alle informatie. Dat is niet iets afkeurenswaardigs, nee, het is de enige manier om te controleren of iets waar is.

Misschien moest u zich er maar eens in gaan verdiepen?

René Dijkgraaf, Harderwijk

Vrouwelijke coureurs

Ik heb met stijgende verbazing het interview met Olav Mol over de Formule 1 gelezen (V, 17 juni). Hierin stelt de geïnterviewde dat mannen pissig zouden worden als vrouwen zouden meedoen aan de races en dan harder hun plek zouden verdedigen. Ik mag toch wel degelijk hopen dat de desbetreffende coureurs, inclusief de veelgeprezen Max Verstappen, enige professionaliteit bezitten en gewoon naar elke coureur kijken als coureur, ongeacht de genderidentiteit van de racer.

Dit seksisme (mannen moeten zich als alfahaantjes gedragen omdat er vrouwen meedoen) begrijp ik totaal niet en ik hoop dat coureurs zich dan ook van deze onzin distantiëren. Misschien wordt het ook tijd voor emancipatie in de racesport?

Joanna van Schaïk, Pijnacker

Onleesbaar geel

V2 en V3 zijn sedert enige tijd geel van kleur. Dat betekent dat die voor een slechtziende zoals ik (73 jaar) vrijwel niet te lezen zijn. Ik doe geen poging, sla de bladzijden ongelezen om. Wel jammer.

E. Lancée, Den Haag

Strandbeesten maken

Momenteel bestaat 33 procent van het NOS journaal uit sportberichten. Ik tel dan de uitzetting van Russische voetbalhooligans en de doping-berichten over sportdokter Fuentes even niet mee. Dit alles los van wedstrijden bij de NPO en de sportjournaals.

Ik stel voor dat we na deze prachtige zomer aan sportieve topevenementen een maandje 33 procent van het NOS journaal besteden aan: jazz, ballet, schilderijen anders dan die in het Rijksmuseum, harmonie en fanfare, knutselen met metaal, strandbeesten maken van pvc-pijp, figuurzagen voor beginners, mensen met een leuk leven zonder dat die beroemd te zijn.

M. Lezwijn, Zoetermeer

En weg eczeem

Donderdag werd ik op pagina 5 weer eens geconfronteerd met een advertentie voor een wondermiddel. Ditmaal tegen eczeem. Nu de term geneesmiddel niet mag worden gebruikt zonder uitgebreid testen op werkzaamheid, heeft de kwakzalver-industrie de term medisch hulpmiddel omarmd. Pleisters en injectiespuiten zijn medische hulpmiddelen. Kwakzalfjes en viltstiften tegen kalknagels natuurlijk niet, maar men noemt ze graag zo om ze de schijn van werkzaamheid te geven. Vraag eens na of dat is bewezen en je loopt tegen een muur van stilzwijgen. Geldklopperij en bizar dat dat mag.

Bas Defize, moleculair bioloog, University College Utrecht

Zorgvuldig taalgebruik

De ingezonden brief van Trix Trompert-van Bavel (O&D, 17 juni) over de veelvuldige gebruikte buitenlandse woorden en citaten ondersteun ik voor de volle honderd procent. Zij is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn die hierover klaagt. Blijkbaar heeft de redactie lak aan de wensen van haar lezers om o.a. minder buitenlandse taal te gebruiken, c.q. buitenlandse citaten te vertalen.

Ik heb over dit onderwerp ook al eens een brief ingezonden, maar ik kreeg nul op het rekest. Hetzelfde geldt voor de zinnen over een bepaald stijgingspercentage. 'Het stijgingspercentage van deze berg was gemiddeld 10 procent.' Dit is dubbelop. Het stijgingspercentage van deze berg was 10.

Je spreekt ook niet over de hsl-lijn. Ook dat is dubbelop. Het is de hsl, of de hs-lijn. Hopelijk doet u wat meer recht aan het verzoek van uw lezers om zorgvuldiger om te gaan met het Nederlandse taalgebruik en ook wat preciezer te formuleren.

Bert Boogaard, Barendrecht

Bildung

Heeft Wilhelm von Humboldt de Humboldtuniversiteit opgericht in het artikel over Bildung? (Ten eerste, 13 juni) Even de feiten op een rij. De universiteit is in 1810 opgericht, werd in 1828 vernoemd naar de Pruisische koning Willem Frederik en kreeg pas in 1949 haar huidige naam: Humboldt-Universität zu Berlin. Overigens niet alleen ter ere van Wilhelm von Humboldt, maar evenzeer van zijn minstens even beroemde broer Alexander.

Rudy Schreijnders, Amsterdam

Later maaien

Het artikel over de slachting onder reekalfjes in het maaiseizoen (Ten eerste, 14 juni) is mij uit het hart gegrepen. Juist in mei en juni, als ze geboren worden en met hen ook de weidevogels hun legsels en jongen hebben evenals de hazen, wordt er intensief gemaaid. Voor predatoren zijn ze bijna onvindbaar, maar niet voor de verwoestende maaibalk.

Een ongunstiger tijd voor dat soort bezigheden is niet te bedenken. Met eenvoudige middelen is veel ellende te voorkomen. Later maaien is zo'n alternatief. Maar ja, dat kost geld. Ik weet: tijd is geld maar, heren boeren, een klein beetje tijd investeren in natuurbescherming en u bespaart veel dieren een gruwelijke dood.

O. Alting van Geusau, Bronneger

'Eeuwige' haring

In O&D van 16 juni staat een merkwaardig stuk van W.A. Vincente uit Barendrecht. Daarin wordt beweerd dat de vriesmethoden dusdanig goed zijn dat ingevroren haring het 'eeuwige' leven zou hebben, althans volgens het Visbureau. Als dit bureau dat beweerd zou hebben, geeft het daarmee te kennen er geen verstand van te hebben.

Immers tijdens het bewaren van diepvriesharing gaat de kwaliteit wel degelijk achteruit. Dit verschijnsel staat bekend als vriesbederf. Mijn voormalige collega Cees Weber, die jaren lang deskundige bij de haringtest van het AD was, heeft dit misbruik enkele keren kunnen aantonen, weliswaar tot ongenoegen van de desbetreffende haringhandelaren.

H. Houwing, voormalig hoofd TNO, IJmuiden, Driehuis

Geluk gehad

In zijn brief van 14 juni geeft Han Huiskamp aan dat de Wet werk en zekerheid niet zou werken. Na een faillissement heeft hij een tijdelijk contract gekregen dat niet is verlengd. De praktijk is alleen nog veel erger. De situatie van Huiskamp valt namelijk deels onder het oude en deels onder het nieuwe recht.

Was het bedrijf na 1 juli 2015 failliet gegaan (ten tijde van de Wwz), dan was hij wellicht helemaal niet overgenomen. Onder het oude recht mocht je inderdaad een tijdelijk contract geven. Onder de Wwz neemt de nieuwe werkgever de oude rechten over. Dat zou moeten leiden tot behoud van vaste contracten. De praktijk is nu dat opvolgende werkgevers bij een doorstart het oude personeel niet overnemen, want die krijgen dan meteen een vast contract.

In het oude recht had je dan in ieder geval nog recht op een tijdelijk contract. Nu is de praktijk dat je meteen op straat staat.

Jeannet Bekhof, Den Haag

Samen dezelfde naam?

Dat lijkt leuk als je jong bent of net getrouwd (O&D, 16 juni). Maar als er een echtscheiding komt, wil je de naam van de partner echt niet meer. Zijn of haar naam wil je niet meer dragen, ook al zijn er kinderen. Een heel gedoe en veel administratie om dat te veranderen (werk, overheid, ziekenhuis, scholen, abonnementen, familie, vrienden). Bij mijn tweede huwelijk heb ik dus mijn meisjesnaam gehouden, ook al heb ik nog steeds (twintig jaar) echt geen plannen voor een scheiding.

Krijgt of heeft je partner een publieke functie of is het een bekend persoon, houd dan in ieder geval je geboortenaam. Anders word jij aangesproken op zijn of haar daden! Zeker op latere leeftijd kan dat vanwege je privacy onhandig zijn. Leid dus je eigen leven en wees geen aanhangsel of de man/vrouw van.

Anneke de Jong, Diepenveen

Rembrandtesk

Wat een grandioos portret van Omara Moctar (V, 15 juni). Een Rembrandt van het zuiverste water.

Chapeau voor fotografe Marije Kuiper.

Irene Camp - van Reijen, Nijmegen

Sterrenkijken in Iran

In de Volkskrant van zaterdag 11 juni vroeg Hans Snoeks zich af wat er met de astronomie in Iran gebeurd is. Dit naar aanleiding van een foto van het hoofd van het Iraanse maanobservatorium die met een klein telescoopje de maan zocht om het begin van de ramadan aan te kondigen.

Dit laatste lijkt inderdaad op een treurige status van de astronomie in Iran te wijzen. Het heeft echter niets met het wetenschappelijk onderzoek in de astronomie in Iran te maken, maar is een godsdienstig ritueel.

Met het wetenschappelijk onderzoek in de astronomie in Iran gaat het goed, zoals ik bij mijn bezoek aan Iran in 2012 heb kunnen constateren. Bij de Iraanse universiteiten is een flink aantal astronomen die wetenschappelijk onderzoek verrichten op internationaal niveau.

Iran is lid van de Internationale Astronomische Unie, de wereldorganisatie van astronomen, en sinds 2012 hebben de Iraanse astronomen hun eigen Engelstalige wetenschappelijk tijdschrift.

Er is een grote optische sterrenwacht in aanbouw, de Iranian National Observatory (INO), met een spiegeltelescoop met een middellijn van 340 cm, op een 3.600 m hoge berg, 320 km ten zuiden van Teheran. Een van de al langer bestaande universitaire sterrenwachten is bijvoorbeeld het Al Biruni Observatory te Shiraz, opgericht door mijn Iraanse collega Yousef Sobouti, die in 1975/76 gasthoogleraar was bij mij aan de Universiteit van Amsterdam.

Na een zeer moeilijke periode volgend op de Iraanse revolutie van 1978/79 heeft Sobouti kans gezien het prachtige Institute for Advanced Study in the Basic Sciences op te richten in de stad Zanjan, met duizend masterstudenten en promovendi in de wiskunde, natuurkunde, astronomie, en computerwetenschappen.

De kwaliteit van de opleiding doet er niet onder voor die in welk westers land dan ook.

Edward van den Heuvel, emeritus-hoogleraar sterrenkunde, Universiteit van Amsterdam

Rocklocomotief

Wat een mooi en inlevend verslag van Menno Pot van het liveconcert van Bruce Springsteen (V, 16 juni). Dinsdagavond zat ik na een fikse regenbui in Pieterburen naar buiten te staren, maar bij het lezen van zijn verslag zat ik droog en wel in de pitt bij het concert op het Malieveld. Met dank ook aan de vele YouTubefilmpjes die bewonderaars daarvan hebben gemaakt.

Herman Smeets, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden