Geef Trump een kans

De ingezonden brieven van donderdag 10 november.

Donald Trump geeft zijn acceptatiespeech in het New York Hilton Midtown op 9 november. Beeld afp
Donald Trump geeft zijn acceptatiespeech in het New York Hilton Midtown op 9 november.Beeld afp

Geef Trump een kans

Goed nieuws uit Amerika! Klimaatverandering is ontmaskerd als een Chinese leugen, de ongeboren vrucht wordt weer beschermd en de socialistische ziektekostenverzekering verdwijnt. Banen komen terug uit het buitenland, islamitische terroristen kunnen het land niet meer in en Saoedie-Arabië krijgt kernwapens.

Opiniepeilers zaten er, net zoals met de Brexit, weer naast. Maar niet alleen zij, zelfs onze eigen Arnon Grunberg zag het niet aankomen, en hij heeft nog wel in New York gekelnerd. Misschien was de hoop de vader van de gedachte - het was moeilijk voor progressieve geesten om zich voor te stellen dat de Amerikanen, na Obama, voor iemand als Trump zouden kiezen.

Het volk heeft gesproken. Je kunt het afschuwelijk vinden, maar dit is blijkbaar wat de kiezers willen. Nu mag Trump het allemaal gaan waarmaken. Dat zal nog niet meevallen.

Er zijn mensen die hopen dat 'het systeem' ervoor zal zorgen dat the Donald veel van zijn plannen niet kan uitvoeren. Maar als dat gebeurt, leidt dat onherroepelijk tot een volgende golf nog dieper teleurgestelde, nog radicaler geworden kiezers. En ik hou mijn hart vast als ik denk aan een volgende presidentskandidaat, bij wie vergeleken Trump gematigd lijkt.

Fred de Vries, Lelystad

Onderschat

De opiniepeilers, de Amerikakenners, de columnisten en druktemakers, al die journalisten, mensen die menen precies te weten wat goed is voor Amerika en waar de Amerikanen niet op moeten stemmen, staan geheel in hun hemd. Zij hebben Trump grenzeloos onderschat.

De Amerikanen hadden het advies van de bezorgde Nederlander echt niet nodig. Zij stemden in meerderheid conservatief. En de wereld zal niet vergaan met Trump als nieuwe president. De soep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

Joop Dölle, Apeldoorn

Wodka met Arnon

Ik meld me aan voor een van de duizend.

Joshua Pos, Sneek

Luis

Donald Trump wordt president van de VS, maar dat is geen reden tot zorgen. In 1969 woonde ik in de VS. Op de televisie werd toen de vraag gesteld wat de macht van de president was tegenover wat toen 'het militair-industriële complex' heette. Antwoord: 'Een luis op de kop van een dinosaurus.' Dat zal niet veel veranderd zijn. Door president te worden heeft Trump aan macht ingeboet.

F.W. Steutel, Eindhoven

Opiniepeilers

Brexit, Oekraïnereferendum, Trump. Opiniepeilers kunnen niets met populisme. Dat uit zich pas in het stemhok.

Marcel Verspeek, Rotterdam

Buitenaards

Gezien deze laatste Amerikaanse verkiezingen, is het mij volstrekt duidelijk waarom buitenaardse beschavingen nog geen contact met de aarde hebben opgenomen. Je wilt hier toch echt niet mee geassocieerd worden...

Hink Siegers, Blaricum

Luister naar de burger

Met enige verbazing vernam ik dat Donald Trump de presidentsverkiezingen in Amerika heeft gewonnen. Hoewel zijn optreden niet mijn sympathie heeft, heeft hij wel duidelijk gemaakt dat er geluisterd moet worden naar de vele burgers die zich opzij gezet voelen.

Dat geldt ook voor Nederland. Europa begint steeds meer op Amerika te lijken waar het grote geld, imperialisme en sociaal-economische ongelijkheid troef is. Willen we dat?

Ook in Nederland voelen veel burgers zich niet gehoord, omdat bij de regering vooral de belangen van grote bedrijven, de invloed van Brussel en de eigen carrière zwaar wegen. Veel politici hebben geen binding meer met de noden van de burgers.

Als niet naar hen geluisterd wordt, zullen gevoelens van onmacht desastreus gaan uitwerken.

Ronald W. Jansen, Hoogeveen

Zelfonderzoek nodig

Met de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen is het duidelijk waar het ook in Europese landen met de komende verkiezingen heen zal gaan. David Brooks en Derk Jan Eppink analyseren de reden. Zij komen beiden tot de slotsom dat de huidige politieke trend wordt veroorzaakt door het miskennen van de devaluatie van de (blanke) gewone man en ontkenning van hun problematiek door de heersende elite. Het gevolg is onvrede door een toenemende kloof tussen arm en rijk uitmondend in verlies van welvaart voor de betreffende bevolkingsgroep.

Brooks roept op tot de stichting van een derde partij met allerlei ideale kenmerken, die een aantal sociale elementen in zich dragen, maar doet tegelijkertijd Bernie Sanders af als een linkse populist.

Eppink geeft geen oplossing, maar kan het niet laten Marx nog even in een minder goed daglicht te plaatsen. Beiden lijken niet te (willen) begrijpen dat juist het heersende neoliberalisme heeft geleid tot de huidige situatie. Een en ander wordt fraai geïllustreerd door de Brief van de Dag over PostNL op dezelfde pagina als het relaas van Eppink.

Zolang de oplossing moet komen van een gremium dat fraai analyseert maar vervolgens geen zelfonderzoek doet, zie ik het somber in.

Derk Berends, Vorden

Witte wijn met Arnon

Na een slapeloze nacht en het bakken van talloze taarten en boterkoeken, lees ik net de column van Grunberg. Graag zou ik een van die duizend lezers zijn. Witte wijn, droog, en als het mag nog een glaasje. Kan ik wel gebruiken.

Gerda Herder, Franeker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden