Geef toe, soms is genoeg gewoon genoeg

Sander Heijne schrijft (Economie, 3 april) dat meer asfalt slechts tijdelijk werkt, want 'werknemers vinden het prettig verder buiten de steden te kunnen wonen'. Dit laatste klopt misschien als het om een paar kilometer gaat, maar voor verderop moet er een andere reden zijn.


Als ervaringsdeskundige kan ik melden dat er voor vele werkenden geen plaats is in de grote steden. Zodra een plaats in de omgeving redelijk bereikbaar wordt, vliegen daar de huizenprijzen omhoog. Die prijzen zijn omgekeerd evenredig aan de afstand en dat bewijst dat forenzen het niet prettig vinden om ver weg te wonen. Komt een groeikern dichtbij de werkstad, dan slibben wegen weer dicht; hoe breed ze ook zijn.


Zwaag


Ali Dekker uit Odijk is 'blij met de verbrede A2, waardoor ik in 50 minuten in Hoofddorp ben, waar ik eerder 1,5 of soms zelfs 2 uur over deed' (O&D, 4 april).


Kijk, daar zien we nou een van de hoofdoorzaken van het hedendaagse fileprobleem. Werken in Amsterdam en wonen in Odijk (50 kilometer!). Eerlijk gezegd vind ik het (maar mogelijk spelen andere factoren mee) op de grens van asociaal.


Zelf heb ik mijn werkzame leven lang naar mijn werk gefietst, maar dus wel meebetaald aan de verbreding van de A2 die nodig is voor al die verstokte automobilisten.


Bart Doets, Hilversum


Volgens mij fietst Ali Dekker niet of nauwelijks. Wanneer ik 's weekends ga fietsen, moet ik om de haverklap omrijden om niet langs de snelweg te fietsen.


Ook valt er nauwelijks te genieten van de natuur omdat er altijd wel auto's te horen zijn, en niet te vergeten: ik heb last van horizonvervuiling. Graag zou ik minder snelweg hebben, ten behoeve van een mooi bos. En geef nou eens toe; soms is genoeg gewoon genoeg.


Nathan van 't Hof, Rijswijk ZH (scholier)


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden