Geef nabestaanden Joodse slachtoffers hun geld terug

De ingezonden brieven van maandag 23 mei.

Gedenkstenen in het trottoir van de Apollolaan in Amsterdam. Beeld Marijke van den Berg-Leydesdorf
Gedenkstenen in het trottoir van de Apollolaan in Amsterdam.Beeld Marijke van den Berg-Leydesdorf

Brief van de dag: Geef de nabestaanden hun geld

Vorig jaar februari zijn er in Amsterdam twee gedenksteentjes (struikelstenen) geplaatst in het trottoir van de Apollolaan ter hoogte van huisnummer 90. Deze gedenksteentjes werden gelegd ter nagedachtenis aan onze grootouders Selma en André Hertzberger, die vanaf dit adres in 1942 naar Westerbork zijn gedeporteerd.

Hij stierf op 8 mei 1944 in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Ook zij overleefde de verschrikkingen niet. Ik neem aan dat ook voor Apollolaan 90 in Amsterdam door hun nabestaanden erfpachtgeld is betaald.

Ik ben het dan ook helemaal eens met Ron van der Wieken, voorzitter van het Centraal Joods Overleg, die vindt dat er alles aan gedaan moet worden om het geld aan hun erfgenamen terug te geven (Ten eerste, 20 mei). Zij kunnen dan zelf bepalen of ze dat aan een Holocaust Museum of een Holocaust Namenwand willen schenken.

Marijke van den Berg-Leydesdorff, Monnickendam

KNVB en FC Twente

Triest nieuws voor de supporters voor FC Twente, maar wel terecht dat de club wordt gestraft wegens het jarenlang spelen van vals spel en dus competitievervalsing.

Maar ook de KNVB heeft boter op het hoofd. Want waarom wordt een megalomane bestuurder als Joop Munsterman geen strobreed in de weg gelegd en toegestaan dat hij meerdere petten draagt waardoor hij als enige aan de touwtjes trekt.

Vreemd ook dat de financiële wanpraktijken zo lang verborgen konden blijven bij gebrek aan strenge controles en financiële kennis bij de KNVB. Volgens KNVB-voorzitter Van Oostveen behelst het aanstellen en beoordelen van de bondscoach maar drie procent van zijn tijd. Hoogste tijd dus dat hij een groot deel van die overige 97 procent gebruikt om regelgeving op te stellen. Regels die aan zelfoverschatting lijdende bestuurders buiten de deur houdt, strenge straffen stelt op overtreding én het belang van supporters voorop stelt!

Bas Overmars, Amsterdam

Gemeenten en FC Twente

Telkens als ik lees of hoor dat bepaalde betaaldvoetbalclubs (vaak meerdere keren!) 'gered' worden door de gemeente waar die clubs zijn gevestigd, bekruipt mij een gevoel van oneerlijke concurrentie met clubs die inmiddels ter ziele zijn gegaan doordat ze de pech hadden met een gemeentebestuur geconfronteerd te worden dat er een eerlijker politiek op nahield.

Betaaldvoetbalclubs moeten, net als bedrijven, hun eigen broek ophouden. De gemeente is er voor de amateurverenigingen. Het wrange is dat juist de clubs die er een potje van maken, trainers ontslaan als er drie keer is verloren en veel te dure spelers aantrekken, de gemeente meekrijgen.

Als het huidige FC Twente bestuur de boel weer op de rails kan krijgen moet het zijn handen dichtknijpen als dat in de eerste divisie mag gebeuren. Eigenlijk is er sprake van een faillissement en als je dan zo'n handreiking krijgt, past slechts een nederig 'dankjewel'.

De column van Paul Onkenhout in (Sport, 21 mei) over deze kwestie was mij uit het hart gegrepen. Telkens als ik hoorde of las dat er weer eens een gemeente overstag ging kon ik mijn frustratie over de ongelijke behandeling nauwelijks onderdrukken, ook al is het inmiddels zes jaar geleden dat 'mijn' eerlijke Haarlem het onderspit moest delven.

Marianne Hanekroot, Haarlem

Iconische Papaverhof

Bij de opsomming van Nederlandse Iconic Houses in het artikel over Lynda Waggoner (V, 19 mei), ontbreekt de Haagse Papaverhof. Dit Rijksmonument van 128 woningen is het enige wooncomplex ter wereld dat (in 1921) werd gebouwd op basis van de opvattingen van De Stijl. Met invloeden van Wright, Mondriaan, Rietveld, Huszar en Van Doesburg.

De coöperatie die destijds het initiatief tot de ontwikkeling nam en nu nog steeds het beheer voert, viert in 2017 zijn 100-jarig bestaan. Ik vertegenwoordigde deze vereniging tijdens de conferentie in Utrecht over de kwetsbaarheid van onze jonge monumenten. En daarover valt heel wat te vertellen. Bijvoorbeeld over de last van de verhuurdersheffing, die 10 procent van onze begroting opeist.

Jos Praat, Den Haag

Festival zonder overlast

De zomer komt eraan, hetgeen betekent dat er overal in Nederland mensen tot 's avonds laat uit hun slaap worden gehouden vanwege terrasbezoek, barbecues en andere festiviteiten. Dat het ook anders kan bewijst het Soenda-festival, dat al jarenlang hemelsbreed 1 kilometer van mijn huis (iets buiten Utrecht) wordt gehouden. Als je een openluchtfestival kunt organiseren waarbij de geluidsoverlast bijna nihil is, en waarbij het om 23.00 ook echt stil is, dan is dat in mijn ogen een lichtend voorbeeld voor de rest van Nederland.

Geluidstechnici die hun publiek geen gehoorbeschadiging willen bezorgen, de juiste apparatuur, een slimme opstelling van de boxen en een zorgvuldige afstemming met de buurt... het kan allemaal gewoon!

Timon Blok, Groenekan

5 euro per maand

Voor velen is het 'pensioengebeuren' een complex verhaal. Zo ook voor mij als 58-jarige. Ik neem mij steeds voor om me er eens goed in te verdiepen, maar vervolgens verdring ik deze gedachte snel naar de achtergrond. Uitstelgedrag ad infinitum ben ik bang.

Tot vandaag. Nederland werd opgeschrikt door een alamerend pensioenbericht: Pensioenen van 1,8 miljoen mensen volgend jaar mogelijk omlaag! Een klein schokje ging door mijn lichaam. Ik zag mijn pensioen voor mijn ogen verdampen.

Al snel werd ik gerustgesteld. De verwachte inkomstenderving zou circa 5 euro per maand bedragen. Hoera! We leven in Nederland!

Han Steenman, Deventer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden