Geef kinderlijk geloof in Verrijzenis op

Antoine Bodar heeft in zijn 'Paasbrief' (O&D, 23 april) nog maar eens het woord van Paulus herhaald: 'Als Jezus niet zou zijn verrezen dan is uw geloof zinloos.' Het is volkomen onbegrijpelijk dat een mens uit de dood zou opstaan. Maar, zegt Bodar, Jezus was ook geen mens doch God, en dat heeft hij bewezen door uit de dood op te staan. Dit is niet te begrijpen, dit moet je als christen geloven.


Maar waarom een geloof baseren op een onbegrijpelijke bewering? Waarom kan Jezus niet gewoon zijn gestorven? Waarom de historische Jezus van Nazareth inruilen tegen een mythologische Jezus Christus, van het type Zeus en Wodan? Het antwoord van Bodar luidt: 'Zou hij niet verrezen zijn, Jezus zou een voortreffelijke profeet kunnen zijn, meer niet.'


Jezus is niet alleen een voortreffelijke profeet, maar ook een groot wereldhervormer, niet doordat hij uit de dood is opgestaan, maar door de boodschap die hij de mensheid blijkens het Nieuwe Testament heeft nagelaten, waaronder niet in de laatste plaats de Bergrede. Jezus is niet de enige wereldhervormer. Mozes, Boeddha en Confucius gingen hem voor, en na hem kwam de profeet die als wereldhervormer Jezus meer en meer naar de kroon lijkt te steken: Mohammed. Geen van deze wereldhervormers is uit de dood opgestaan en heeft zich een goddelijke status aangemeten.


Bodar zegt: er is in de westerse cultuur nauwelijks nog een christen te vinden die gelooft in de verrijzenis van Jezus. Het wordt tijd dat verkondigers van Christus, zoals Bodar, het kinderlijk geloof in een mythologische Jezus Christus opgeven en hun krachten wijden aan de historische figuur van de profeet Jezus van Nazareth. Misschien is er dan nog wat te redden van het christendom!


Lambert J. Giebels is historicus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden