'Geef hulpverlener vaste plek op mbo-school'

Hulpverleners uit de jeugdzorg moeten in de toekomst een vaste plek krijgen op mbo-scholen. Dat schrijven de MBO Raad en de MOgroep Jeugdzorg (branchevereniging jeugdzorg) maandag in een manifest. Als mbo-leerlingen makkelijk toegang hebben tot jeugdzorg, kan dat de hoge schooluitval in het mbo verminderen, stellen de organisaties.

Van onze verslaggeefster

Vooral op de laagste niveaus van het mbo zitten veel jongeren met een optelsom aan problemen. Zij komen bijvoorbeeld uit arme gezinnen, hebben schulden, gebruiken drugs. 'Zij komen overbelast op school', zegt Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad. 'En dat heeft effect op hun functioneren in de klas. Ze spijbelen, vertonen onaangenaam gedrag, halen slechte resultaten.'

De docenten zouden deze leerlingen meteen door moeten kunnen sturen naar een jeugdzorg-coach, zegt Van Zijl. 'Een jongere kan direct hulp krijgen, van een mens van vlees en bloed, die in hetzelfde gebouw zit. De school houdt de regie op de hulpverlening.'

De MBO Raad en de MO Groep Jeugdzorg presenteren hun manifest maandag aan staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs). Ze doen dat tegelijkertijd met de presentatie van het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over schooluitval van 'overbelaste' jongeren.

Het mbo kampt met grote aantallen schoolverlaters. Van de totaal 50 duizend jongeren die jaarlijks van school gaan zonder diploma, zitten er 36 duizend op het mbo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden