Geef de 'plassende heldin' Geerte Piening een standbeeld

De ingezonden brieven van woensdag 20 september.

Een openbaar toilet voor mannen én vrouwen in Haarlem. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Een openbaar toilet voor mannen én vrouwen in Haarlem.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag: geef de 'plassende heldin' een standbeeld

Je zult maar een vrouw zijn en na een gezellig avondje uit om 3 uur 's nachts het café moeten verlaten en niet meer naar de wc mogen. Je zal maar aan je vrienden moeten vragen of ze in een steegje om je heen willen staan, zodat jij met het schaamrood op de kaken gehurkt je plasje op straat kan doen.

Je zal vervolgens door drie agenten gespot worden en op de bon geslingerd wegens wildplassen. Ik vraag mij af wat de drie bezielde toen ze haar een bekeuring gaven voor het plassen in een steegje met drie vrienden om haar heen.

Wat leven we toch in een geweldig gaaf land meneer Rutte, en in een geweldige participatiemaatschappij waar agenten zo behulpzaam zijn bij problemen op straat.

Ik wil ook zo'n bekeuring. Ik wil ook dat geweldig gave gevoel krijgen als ik 's nachts om 3 uur aangeschoten in een steegje mijn plasje tegen een roestige regenpijp doe en een bekeuring krijg. Dat ik participeer in dit geweldige land, waarin vier politieke partijen en 150 politici (150.000 euro per jaar) al een half jaar aan het vergaderen zijn om dit land verder uit de crisis te leiden.

Ik roep de agenten op op hun blote knieën excuus aan te bieden voor hun krankzinnige gedrag en de boete voor haar te betalen. Ik vraag voor die gestoorde rechter een taakstraf van 200 uur om mannenurinoirs schoon te maken en 's nachts vrouwen de weg te wijzen naar de mannenurinoirs. Daarnaast vraag ik om een standbeeld van Geerte Piening, de 'plassende heldin' in het steegje waar zij op de hurken haar behoefte deed.

Jephte Rodrigues de Miranda, Nijmegen

De premier in Cocagne

'Geen grote plannen, geen vergezichten, geen met vers beleid gestutte visie op de toekomst' (Ten eerste, 19 september) over Prinsjesdag. Premier Rutte moet zich wel haast in Cocagne wanen met zó veel mogelijkheden voor praktische politiek. Je hoort het hem zeggen: lekker probleempjes oplossen in de Brabantse bokkenhouderij en met Limburgse drones. Dan mogen de mensen in het land het lekker zelf uitzoeken met hun klimaatverandering, lerarensalarissen en duurzame energie. En zo kwam de participatiemaatschappij vanzelf tot stand.

Eric Baars, Haarlem

Creatieve rechter

Een echt creatieve rechter had de boete aan de wildplasseres inderdaad opgelegd omdat er in de openbare ruimte geplast is waar dit niet mag (Ten eerste, 19 september). Maar had vervolgens de gemeente Amsterdam verplicht de boete te betalen op grond van onvoldoende plasgelegenheid bieden aan het vrouwelijk geslacht in een uitgaansgebied. Daar is vast wel een formele non-discriminatoire rechtsgrond bij te vinden.

René van Baalen, Rotterdam

Aanstootgevende vrouwen

Als vrouwen in een urinoir moeten plassen (in het openbaar) is dit nog aanstootgevender dan wildplassen. Laat de huidige rechters een stage openbaar gedrag doen voor ze mogen oordelen over dit soort zaken.

M. Schuurmans, Velp

Laat die bramen hangen

Peter Kouwenhoven zet de beperking die Staatsbosbeheer oplegt aan het wildplukken en de wetgeving waarop het dit baseert weg als ouderwets en betuttelend (O&D, 19 september). Er valt juist heel veel voor te zeggen om er nu voor te zorgen dat het wildplukken binnen de perken blijft.

Met slechts een procent of vijftien aan oppervlak natuur- en bosgebieden in ons kleine land en meer dan 17 miljoen inwoners zijn er simpelweg niet genoeg bramen, noten en paddestoelen voorhanden om iedereen van een riante oogst uit de natuur te voorzien.

Susanne Kuijpers, Berkel en Rodenrijs

Rustig aan!

Als natuurgids nodig ik mensen uit te komen genieten van de natuur, zo ook van de paddestoelen. Vaak loop ik een excursie vooraf even zelf om te kijken wat ik kan verwachten. Het overkomt me geregeld dat de helft van de paddestoelen een dag later is verdwenen. Geplukt! Geniet met je ogen in plaats van met je mond. Laat ook anderen van deze pracht genieten.

Joke Romijn, Voorschoten

Hoezo verbod op plukken?

Peter Kouwenhoven, oud-hoofd groenvoorzieningen Lelystad, beweert dat Staatsbosbeheer het plukken van bramen verbiedt. Daar is geen sprake van. Staatsbosbeheer vindt het juist prima dat bezoekers van onze natuurgebieden bramen plukken. In sommige gebieden mag dat zelfs - afhankelijk van de toegangsregels - ook buiten de paden.

Wat we niet willen, is dat een enkeling - al dan niet op commerciële basis - hele percelen leegplukt. Daarom hanteren we het principe dat bezoekers op kleine schaal en voor eigen gebruik bramen mogen plukken. Datzelfde geldt overigens ook voor paddestoelen.

Vaak wordt hiervoor als indicatie een champignonbakje van 250 gram gegeven. Zo blijft er genoeg over voor andere plukkers én voor vogels, dassen en vossen. En voor mensen die het gewoon mooi vinden om te kijken naar zo'n struik vol met rijpe zwarte bramen.

Marcel van Dun, woordvoerder Staatsbosbeheer, Amersfoort

Light-versie

Hoogleraar Patricia Lago hoopt dat Microsoft light-versies voor Word gaat ontwikkelen om zo energie te besparen (Ten eerste, 19 september). Die versie is er al. Al decennia levert Microsoft gratis bij Windows het programma Wordpad (nee, niet Notepad of Kladblok).

Kijk maar bij acccessoires. Het is beperkt maar goed genoeg voor 80 procent van mijn tekstproducties.

Thomas de Boer, Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden