Geef Atsma maar Amsterdam als dé kandidaat voor Spelen in 2028

Het CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma vindt dat Amsterdam moet worden aangewezen als olympische stad bij de Nederlandse kandidaatstelling voor de organisatie van de Zomerspelen in 2028.

Van onze verslaggever Poul Annema

‘We moeten geen geld en energie verspillen aan het getouwtrek tussen steden die de Spelen in huis willen halen.’ Zoals bekend dingen zowel Amsterdam als Rotterdam naar de centrale rol in het prestigieuze project.

Atsma vindt dat Amsterdam vanwege zijn internationale uitstraling de voorkeur moet genieten. ‘Als Nederland de leidende positie aan Amsterdam geeft, kan ook daar zo snel mogelijk worden begonnen met de uitvoering en weet ook de overheid in zijn sturende rol waar ze aan toe is.

‘Bij ons is het vaak een mijl op zeven, velen vergeten hoe stroperig dat soort processen bij ons vaak gaat. Als we er echt voor willen gaan, moeten we beginnen met de infrastructuur, de accommodaties en de woningbouw. Dat zijn in het algemeen projecten die tien jaar of nog langer in de steigers staan. Nu beginnen kan geen kwaad, de daarvoor benodigde investeringen zijn immers nooit weg.’

Volgens Atsma is langer wachten tijdverlies. ‘Ik heb de nieuwe begroting gezien en vind dat er bar weinig gebeurt met onze olympische ambities. Het is veel te slap allemaal. In 2011 zijn er nieuwe Kamerverkiezingen. Dat betekent dat volgend jaar de verkiezingsprogramma’s worden geschreven. In dat perspectief zeg ik: laten wij als politici ook duidelijk maken wat we nastreven. Er moet snel actie komen.’

Die actie wil hij ook tot stand brengen met een olympische loterij. ‘NOC*NSF heeft dat in 1992 al geprobeerd, maar toen is de loterij mislukt omdat er, mede als gevolg van de protesten van Saar Boerlage, te weinig draagvlak voor was.

‘De situatie ligt nu totaal anders. Mij is voorgerekend dat met zo’n loterij jaarlijks een omzet van 100 miljoen euro kan worden gehaald. Na aftrek van kosten blijft dan 40 miljoen over. Tot 2020 is dat een half miljard. Maar ook hier geldt, laten ze zo snel mogelijk beginnen, er is geen tijd te verliezen.’

Bij andere partijen is het enthousiasme voor Atsma’s loterijplan minder groot. ‘Meer gokken is niet onze ambitie’, zegt SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten. Zij steunde wel het voorstel van de CDA’er om Amsterdam aan te wijzen als olympische stad. ‘Dat betekent ook dat de SP er vóór is om de Spelen naar Nederland te halen en dat vind ik grote winst’, aldus Atsma.

CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma (ANP) Beeld
CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden