Geef 50-plussers een eerlijke kans met solliciteren
De ingezonden brieven van 11 mei.
Brief van de dag
Dank je wel uitzendbureaus! Ze gaan werkgevers die vacatures aanmelden minstens één 50-plus kandidaat aanbieden (Ten eerste, 10 mei). Het antwoord of dit zal helpen, staat elders in het artikel; 63 procent neemt geen 50-plusser in dienst.
Ik hoorde net een radiospotje waarin bekende Nederlanders zich uitspreken tegen discriminatie. Hartstikke goed, nu de werkgevers nog. Ik word dagelijks op mijn leeftijd (59) gediscrimineerd. Ik moet elke maand twintig (20!) sollicitatiebrieven versturen van mijn gemeente, pogingen waarvan zij zelf toegeven dat het zinloos is. Op 80 procent van de pogingen hoor ik niets. De rest is nog zo beleefd om te zeggen dat ik te oud ben (andere kandidaten pasten beter in het profiel...). Ik heb na mijn hts-electronica (1993) internationaal gewerkt voor AT&T, van 1998 tot 2005 als manager voor Telfort en opnieuw internationaal voor British Telecom, tot 2012. Wie wil er nu zo'n medewerker? Ja, als je hoogstens 49 bent, dan wel.
Nu vul ik mijn dagen met vrijwilligerswerk bij de voedselbank, werk waarvan iedereen zegt dat het gedaan moet worden en nuttig is, maar waarvoor we als maatschappij geen cent willen geven. Ik vind het heel leuk om dit werk te doen, maar wil ook wel weer eens wat verdienen: leven en studie van de kinderen gaan nu eenmaal onverminderd door.
Laten we eens op een wat eerlijker manier naar werk zoeken, meer inhoudelijk kijken dan naar de buitenkant, dus zonder leeftijd, vrouw of man, ras, afkomst enzovoorts. Maar dat moet dan wel iedereen doen. Geef ons ook een eerlijke kans.
Theo van Ghesel Grothe, Waterland
Groot weidereservaat
Dank voor het prachtige interview met de legendarische vogelfotograaf Adri de Groot (V, 3 mei) uit het Groene Hart. Het is toch wonderbaarlijk hoe deze bescheiden man 25.000 abonnees bindt met foto's en verhalen over het Nederlandse weidelandschap.
Helaas, bijna een half miljard euro had de regering er voor over om het gebied te sparen door er een treintunnel onderdoor te graven, maar de boeren die er wonen, hokken hun koeien massaal op en kweken dode akkers met snelgroeiend raaigras.
In deze tijd van het jaar maaien ze de jonge weidevogels eenvoudig dood, waarna er het volgende jaar geen weidevogels meer terugkomen (zoals Adri de Groot ook signaleert). Eigenlijk zou het werk van Adri de Groot beloond moeten worden door in zijn werkgebied de hoeveelheid rijke weide drastisch te vergroten.
Het weidegebied de Wilck zou dan ook verbonden kunnen worden met andere natuurgebieden in een nieuw groot weidereservaat. Misschien is het tijd dat ook wat politici een abonnement nemen op het Vogeldagboek en eens nadenken over onze internationale verantwoordelijkheid voor de weidevogels.
Pouwel Slurink, Nijmegen
Racisme en islamofobie
In Vonk van 7 mei stelt Martijn de Koning dat 'islamofobie' een vorm van racisme zou zijn. Dit is grote onzin omdat racisme verwijst naar het achterstellen van mensen op grond van veronderstelde aangeboren groepseigenschappen en niet op het bekritiseren van levensbeschouwingen. Het is ook kwalijke onzin.
In de afgelopen decennia werd vaak gepoogd om in een debat een tegenstander de mond te snoeren door hem 'fascisme' toe te dichten. Tegenwoordig wordt de term 'racisme' op dezelfde wijze misbruikt. Ook de term 'islamofobie' moet met dit oogmerk zijn bedacht.
Deze term klinkt als een soort ziekte, terwijl het in de sociale werkelijkheid volkomen normaal is dat er mensen zijn die aan sommige denkstelsels een hekel hebben. Waarom zou dat niet mogen? In mijn leven heb ik dan ook velen ontmoet die bijvoorbeeld het christendom of het socialisme bekritiseerden zonder dat ze de idiote beschuldiging 'christofobie' of 'socialistofobie' naar hun hoofd geslingerd kregen. Die netheid bestond toen nog. Opvallend is verder dat kritiek op het neo-liberalisme in brede kring zelfs als een aanbeveling geldt! Volgens de redenering van De Koning is dat echter ook een vorm van racisme.
G.C. Molewijk, Amsterdam
Er valt niets te kiezen
De bijdragen van Jan Jaap de Ruiter en Peter Overwijk (O&D, 10 mei) als reactie op het artikel van Martijn de Koning afgelopen zaterdag over de vermeende racialisering van de moslims, onderschrijf ik ten volle.
Eén aspect dat door beide heren niet is aangestipt wil ik graag nog even belichten. Namelijk daar waar De Koning refereert aan de zogeheten 'eigen keuze' door een (jong) mens van levensovertuiging of godsdienst.
Ook hier denk ik dat De Koning het fenomeen van de opvoeding en/of operante conditionering zwaar onderschat of gemakshalve veronachtzaamt. De kans dat een streng gereformeerde persoon uit Staphorst of Tholen op zijn 16de uit vrije keuze kiest voor de islam of - pakweg - het jodendom is even onwaarschijnlijk of verwaarloosbaar als wanneer een dorpsbewoner uit de binnenlanden van Iran of Turkije kiest voor het katholieke of protestantse geloof. Dat zou een antropoloog toch moeten weten.
Henny Nix, Bergen op Zoom
Slavernij en witte vlek
Interessant dat de Volkskrant drie witte Nederlandse mannen en een man met een Turkse achternaam aan het woord laat over het slavernijverleden. Zie ik daar een hele grote witte blinde vlek? (O&D, 10 mei).
Had Astrid Roemer ertussen gezet. Jetty Mathurin. Sylvana Simons. Om er een paar te noemen. Dat meer aandacht nodig is voor het slavernijverleden wordt meteen helder, niet?
Petra Verdonk, universitair docent, VUmc, afdeling metamedica, Amsterdam
undefined
Voetballen
Geërgerd heb ik de reacties van de sportredactie in de krant gelezen. Maandag staat onder een foto 'meest aangeschoten PSV- aanhangers' om het dinsdag nog eens dunnetjes over te doen met de vette kop 'De boeren vieren dubbel feest'. Kom op randstedelingen, neem je verlies eens sportief. Het blijft maar een spelletje!
Ria Holtzer, Roosendaal, Noord-Brabant