Gedwee stilstaan voor een wereldrecord

Net in een nieuwe stad en meteen al een wereldrecord vestigen. 'Het is gelukt, geweldig. Jullie schrijven geschiedenis. Daar kunnen alleen maar studenten voor verantwoordelijk zijn.' De omroeper van Kink FM komt woorden tekort bij zijn live-commentaar op de recordpoging Levend Mozaïek....

Philip van de Poel

Op het Neude in Utrecht hebben zojuist 1089 studenten het logo van de Utrechte Introductie Tijd (UIT) gevormd. Het gewapper met gekleurd papier is goed voor een plaatsje in het Guinness Book of Records. Precies zoals de organisatoren het zich hadden voorgesteld, want het thema van de introductieweek 1999 is 'de Uitdaging'.

De uitdaging die de studenten op het Neude aangaan lijkt te appelleren aan een diep instinct onder de eerstejaars. Samen zingen ('Wij zijn de meisjes van het confectieatelier, wij willen naaien'), samen drinken ('Wij zijn de jongens van de landbouwhogeschool, wij willen zaaien'), geen activiteit of ze wordt collectief ondernomen.

Banken, verzekeraars en uitzendbureau's weten het studentikoze groepsgedrag op waarde te schatten. Tijdens de informatiemarkt op het universiteitscomplex laten de introductiegroepjes zich gewillig paaien met allerhande foldermateriaal en hebbedingetjes. Ook de gezelligheidsverenigingen doen goede zaken. Met gratis bier worden de eerstejaars en masse de deuren van de sociëteit binnen gelokt.

Niet dat de eerstejaars voor elk gat te vangen zijn. Rond de stand van studentenbond USF is het stil. Het streven naar collectieve belangenbehartiging wordt door het gros van de eerstejaars als bemoeizuchtig ervaren. Het kraampje van de Progressieve Studenten Beweging (PSB) trekt nog enig bekijks, maar dat is vooral te wijten aan de communistische symbolen die de stand opsieren.

'Lenin was een vette fascist!', ventileert een student zijn ongenoegen. 'De PSB is een extreme club. Die hoort hier niet, want het gaat om de gezelligheid', vindt eerstejaars David de Jong (18). Als overtuigd liberaal heeft hij überhaupt een broertje dood aan rooie rakkers. 'Die willen alle mensen gelijk maken, maar de een wil toch meer verdienen dan de ander, dat zit gewoon in de mens.'

Bij de Guinness-recordpoging is van enige individuele onderscheidingsdrang niets te merken. Gewillig laten de eerstejaars zich naar de op het plaveisel uitgetekende vakken leiden. Daar mogen ze een dik halfuur stil blijven staan voordat op het afgesproken teken de handen de lucht in gaan. Geen onvertogen woord. Zelfs niet als de deelnemers na de recordpoging druppelsgewijs van het plein worden afgeleid. Terwijl het afzetlint toch uitnodigt om onderdoor te kruipen. 'Dat kunnen alleen maar studenten zijn', kraait de speaker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden