Gedurfde aanpak Suver Nuver te weinig uitgewerkt

In hoeverre kunnen wij onze vooroordelen opzij zetten als het gaat om de islam? Een Marokkaanse legt Nederlanders uit dat ze, toen ze nog thuis woonde, van haar vader niet op straat mocht praten met twee mannelijke kennissen....

De andere spelers luisteren en doen hun eigen relaas. Over hetchristelijke korset waarin één van hen opgroeide. KalthoumMazid luistert en knikt. Samen met twee andere gastspelers, deMarokkaanse Walid Banmbarek en de Egyptische Sabri Saad El Hamusmaakt ze even deel uit van Suver Nuver, drie Friesetheatermakers. Met zijn zessen spelen ze nu Extase waarin deverschillen tussen de Arabische cultuur en de onze tegen hetlicht worden gehouden.

De spelers doen dat op een heel persoonlijke manier. Ombeurten vertellen ze over hun jeugd, over de god die DetteGlashouwer gadesloeg als ze vrijde, over de vader van Peer vanden Berg die te vroeg overleed. Het derde lid van Suver Nuver,Henk Zwart slaat het allemaal gade en levert van tijd tot tijdcynisch commentaar.

Ze praten aan een reusachtige, ietwat gekantelde tafel,beladen met etenswaren waaraan ze zich ongegeneerd te goed doen.Kisten met dadels naast pepernoten, exotisch fruit naast eengigantische Hollandse kaas. De overdaad van ons land. En tweewerelden die heel even bij elkaar lijken te komen. Al horen wevan de twee Marokkanen veel minder dan van de rest.

De brutaliteit die Suver Nuver tot zijn handelsmerk heeftgemaakt, lijkt aanvankelijk prachtig te sporen met de gedurfdeaanpak die regisseuse Ola Mafaalani in eerdere producties tentoon heeft gespreid. De voorstelling zit dan ook vol onbeschaamdeinvallen. Over besnijdenis gaat het, over een verhouding met eenEngelse popmuzikant. De brandende lucifer, gevolgd door eenoorverdovende knal, is een overduidelijke associatie naar deactualiteit. Zo nu en dan worden er mooie vragen gesteld als:'Was jij de vader die je zelf had willen hebben?' Maar wat wordtdaar weinig mee gedaan.

Er worden volop ideetjes gelanceerd, maar ze missen hun doel,niets wordt uitgediept Jammer. Aan het toetsen van jevooroordelen kom je zo niet eens toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden