Gedupeerden kunnen overnachten in bungalowparken: 'Spontane' hulp kost wel geld
Volgens de vereniging van recreatie-ondernemers Recron betreft het een 'spontane actie' en is het 'de eerste keer in de geschiedenis dat op dergelijke wijze hulp wordt geboden'....
Van onze verslaggever
AMSTERDAM
Slechter worden de ondernemers er niet van, want de geëvacueerden moeten wel voor de huisjes betalen. De speciale 'watersnoodprijs' per bungelow variëert van 280 gulden per week in de vakantieparken van ondermeer Aegon en Gran Dorado, tot 90 gulden voor de bungelows van Recreatie Centra Nederland. Het aanbod betreft alleen leegstaande huisjes. Omdat het laagseizoen is, zijn er daar veel van.
Bungalowpark Euroase in het Brabantse Vlierden is deze week krap voor de helft volgeboekt. Vijftig huisjes staan leeg. Voor 250 gulden - de helft van de normale prijs - mogen evacués er tijdelijk komen wonen.
Waarom niet gratis aangeboden? 'Dat hadden we ook kunnen doen', erkent beheerder B. Wolters. 'Maar we maken ook kosten en met deze prijs verdienen we er niets aan.'
Aegon-woordvoerder Van Dongen wil niets horen van de suggestie leegstaande bungelows gratis ter beschikking stelt. 'Daar kan ik niets over zeggen', klinkt het gedecideerd.
Het bedrijf onderhandelt nog met de gemeente Apeldoorn over het aanbieden van duizend bedden in recreatieparken in Eerbeek, Hoenderloo en Nieuw Millingen. Voor veertig gulden per bungelow per nacht. Inclusief schoonmaak en beddegoed, dat wel.
Het Rode Kruis richtte in Nijmegen twee gratis opvangcentra in voor zestienhonderd gedupeerden. In Limburg is het aantal centra uitgebreid van tien naar veertien. Op Schouwen-Duivenland wordt een opvang gereedgemaakt voor bejaarden uit Arnhem.
Bij verschillende crisiscentra komen tientallen aanbiedingen binnen uit het gehele land binnen van particulieren die belangeloos een slaapplaats aanbieden aan evacués of weilanden en stallen beschikbaar stellen voor vee.