Gedupeerden door betonrot richten stichting op

Eigenaren van koopwoningen met betonrot richten vrijdag de Stichting Betonschadevloeren Nederland (SBN) op. De SBN wil de aanpak van betonschade landelijk coördineren en bekijken of gedupeerde huiseigenaren de schade ergens kunnen verhalen....

Van onze verslaggeefster

MAARSSEN

De Vereniging Eigen Huis overlegt binnenkort met staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting over de instelling van een noodfonds voor gedupeerde woningbezitters. Volgens een woordvoerster van Eigen Huis is er sprake van 'een groot volkshuisvestingsprobleem, waar particuliere eigenaren part noch deel aan hebben'.

Remkes' voorganger Tommel kondigde vorige maand aan dat het ministerie een landelijk onderzoek zal laten verrichten naar de omvang van de problematiek. Tommel weigerde echter geld van rijkswege ter beschikking te stellen. Gemeenten kunnen volgens hem evenmin aansprakelijk worden gesteld.

Huiseigenaren in Nieuwegein denken daar anders over. Zij eisten twee weken geleden voor de rechtbank in Utrecht dat de gemeente een uitgebreid onderzoek instelt naar aantasting van vloeren door betonrot. De gemeente zegt dat zij ten tijde van de bouw niet op de hoogte was van de gebreken aan de vloeren, en dat de leveranciers de verantwoordelijkheid dragen. De fabrikanten van de vloeren, Kwaaitaal en Manta, zijn echter failliet.

Het vonnis van de Utrechtse rechtbank, dat begin november wordt verwacht, creëert mogelijk een precedent voor veel andere gemeenten in Nederland. In hoeveel woningen ondeugdelijke vloeren zijn gelegd, is nog onduidelijk. Volgens sommige bouwkundigen zijn in Nederland tussen de honderd- en honderdvijftigduizend 100- en 150 duizend huizen in minimaal 278 gemeenten aangetast. Kosten van herstel liggen volgens deskundigen tussen de 300 en 1220 gulden per vierkante meter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden