Gedupeerde stroomstoring hoeft niet te betalen

Particuliere gedupeerden van de recente stroomstoring in Midden-Nederland kunnen de betaling van hun energienota opschorten zolang energiebedrijf Remu hun schadeclaims niet uitbetaalt....

JOOST RAMAER

Van onze verslaggever

Joost Ramaer

AMSTERDAM

Remu ontving 300 schadeclaims van particulieren. Die zijn direct opeisbaar vanaf 23 juni, de dag van de storing. Maar Remu heeft de betaling uitgesteld tot na de publicatie van een onderzoek naar de oorzaak van de storing door de Samenwerkende Elektriciteitsproducenten (Sep). Remu verwacht die over 'hooguit enkele weken'.

De opgeschorte betaling mag niet groter zijn dan het bedrag van de schade. Met zo'n 300 gulden zijn de meeste claims niet groter dan de gemiddelde particuliere energienota voor één maand. Als alle klagers hun opschortingsrecht benutten, loopt Remu zo'n negentig mille aan inkomen voorlopig mis.

Volgens de jurist R. Stutterheim van de Universiteit van Amsterdam hebben de klagers een opschortingsrecht omdat er 'voldoende samenhang' is tussen hun plicht tot betaling van de nota en de plicht van Remu tot schadevergoeding. Wel lopen de klagers een financieel risico. Komt later vast te staan dat Remu niet aansprakelijk is, dan moeten zij behalve hun nota's ook rente betalen.

M. Loos van de Katholieke Universiteit Brabant onderschrijft de lezing van Stutterheim. 'Of uitstel van betaling verstandig is, is een andere vraag.' Loos promoveert begin volgend jaar op de juridische relatie tussen energiebedrijven en hun afnemers.

Eerder al concludeerde de Stichting Geschillencommissies Consumentenzaken dat Remu in gebreke bleef door de schadevergoedingen niet meteen uit te betalen. Tot voor kort sloten de energiebedrijven hun aansprakelijkheid eenzijdig uit in de leveringsvoorwaarden. Een recent arrest van de Hoge Raad maakte daar een einde aan. Maar de hoogste rechter sprak zich alleen uit over consumenten. Voor bedrijven blijven de uitsluitingsclausules voorlopig dan ook in stand.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden