NIEUWStoeslagenaffaire

Gedupeerde ouders toeslagenaffaire krijgen 30 duizend euro

Alle gedupeerde ouders in de opvangtoeslagenaffaire krijgen van het kabinet 30 duizend euro compensatie. Dat geld moet uiterlijk 1 mei op hun rekening staan. Maar de eerste uitbetalingen vinden zo snel mogelijk plaats, beloofde staatssecretaris Alexandra van Huffelen dinsdagavond na kabinetsberaad in het Catshuis.

Getroffen ouders op de publieke tribune van de Tweede Kamer tijdens een debat over de toeslagenaffaire. Beeld ANP
Getroffen ouders op de publieke tribune van de Tweede Kamer tijdens een debat over de toeslagenaffaire.Beeld ANP

Het bedrag is voor elke gedupeerde gelijk. Ouders die te veel ontvangen, hoeven dit geld niet terug te betalen. Het kabinet vergoedt daarmee niet alleen de financiële schade, maar doet er ‘als compensatie voor het leed’ nog eens 25 procent bovenop.

De regeling geldt niet alleen meer voor ouders die de dupe zijn geworden van de fraudejacht, maar ook voor ouders die bijvoorbeeld hun hele toeslag moesten terugbetalen omdat ze een bonnetje misten of door het niet betalen van de eigen bijdrage. Zo valt te lezen op de website van de Belastingdienst.

Verder zoekt het kabinet nog naar een manier om de kinderen van gedupeerde ouders met een bedrag te ‘kunnen helpen’. Ook stelt het zich ten doel ouders sneller te helpen door de ‘herstelorganisatie’ uit te breiden.

Het kabinet kwam dinsdag in het Catshuis bijeen om te praten over het spijkerharde rapport van de parlementaire ondervragingscommissie. Die concludeerde vorige week dat ouders een ongekend onrecht is aangedaan door de fraudejacht van de Belastingdienst.

‘Herstel en een nieuwe start voor ouders en kinderen heeft de hoogste prioriteit’, aldus het kabinet. ‘Er ligt een belangrijk rapport van de onderzoekscommissie. We zullen uitgebreid en diepgravend in gesprek blijven over wat ons antwoord moet zijn op dit rapport.’

Op zondag 3 januari praat het kabinet opnieuw in het Catshuis over het rapport en de immense hersteloperatie om alle ouders te compenseren. De kabinetsreactie en het debat over het rapport volgen ook in januari. Ook wordt er een ministeriële commissie ingesteld.

Lees ook

Leigh-Anne Jansen (30) uit Eindhoven, slachtoffer in de kindertoeslagenaffaire, reageert op over het vernietigende onderzoeksrapport.

Informatievoorziening bij Rijksoverheid om te huilen: Het kabinet, de Tweede Kamer, de ministeries van Financiën en Sociale Zaken, de Nederlandse rechtspraak en – last but not least – de Belastingdienst: stuk voor stuk zijn zij verantwoordelijk voor het debacle met de kinderopvangtoeslagen.

De Toeslagenaffaire leert dat een topambtenaar eerst en vooral inhoudelijk gedreven moet zijn, betoogt oud-hoogleraar bestuurskunde Wim Derksen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden