Gedupeerde boeren dreigen met 'oorlog' om schaderegeling

Een delegatie van Gelderse boeren en tuinders heeft de Tweede Kamer donderdag gedreigd met een 'boerenoorlog die iedereen zal merken' als de waterschaderegeling niet wordt verbeterd....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De agrariërs dwongen woensdagavond in Arnhem een gesprek af met de fractieleiders van de vier grote partijen, nadat ze een verkiezingsbijeenkomst van het CDA hadden verstoord. De Gelderse boeren en tuinders gaan niet akkoord met de vergoeding van 65 procent van de geleden schade als gevolg van de watersnood. De boeren eisen honderd procent, ondanks het feit dat het kabinet heeft beloofd dat geen enkele boer failliet hoeft te gaan door de wateroverlast.

De fractieleiders Bolkestein (VVD), Wallage (PvdA) en Wolffensperger (D66) deden geen toezeggingen. Pas volgende week dinsdag in het kamerdebat zal blijken hoe ver de partijen willen gaan. Wallage: 'Het kabinet houdt vrijdag beraad en komt daarna met een brief aan de Tweede Kamer. Daarop zullen wij reageren. We zullen bekijken wat redeijk is.'

Ook Bolkestein en Wolffensperger zeiden pas volgende week een conclusie te willen trekken. De fractievoorzitter van D66 vindt het echter 'niet vanzelfsprekend' dat de overheid alle schade vergoedt.

Woordvoerder Van den Brink van het Actiecomité 100 was na afloop van het gesprek met de fractieleiders niet tevreden. 'Ik hoop dat ze het goed hebben begrepen, maar ik ben er niet gerust op.' Volgens hem reageerden de fractieleiders 'wat wazig' op de eis tot volledige schadevergoeding.

'Wordt de regeling niet goed, dan komt er een boerenoorlog. Onderschat dat niet. Wij zijn niet bereid tot een compromis.' Een andere actievoerende varkenshouder in de delegatie zei: 'We zijn als joden verdreven en nu worden we afgescheept met een jodenfooi.' Op de opmerking dat het niet om vervolging van mensen ging maar om een evacuatie om de mensen te behoeden voor de gevolgen van de dreigende wateroverlast, bleef de varkenshouder bij zijn opmerking. De betrokken veehouder had schade geleden doordat 37 van zijn zeugen een miskraam hadden gehad.

Zie ook pagina 8

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden