Geduldige denkstappen die diep gaan HANS ACHTERHUIS

Zelfs voor een verwoede lezer die na zijn pensioen nog meer tijd heeft voor zijn hobby, blijft het overzicht over de grote hoeveelheid jaarlijks verschijnende boeken, beperkt....

Hans Achterhuis

Zomertijd is een vervolg op Jongensjaren en Portret van een jongeman, het fictieve autobiografieproject van de Nobelprijswinnaar. Dit keer voert hij een biograaf op die zogenaamd de beginjaren van het schrijverschap van de overleden John Coetzee in kaart brengt via interviews met vooral vrouwen die hem goed gekend hebben. Dat levert fascinerende literatuur op, roman en biografie ineen.

De dikke pil van de Canadese filosoof John Taylor is totaal andere kost. Het lijkt of je Een seculiere tijd simpel kunt samenvatten: hoe zijn wij als mensheid die altijd in veel varianten een religieuze cultuur heeft gekend, beland in een constellatie waarin voor velen God en het geloof alle betekenis verloren hebben? Dit soort samenvatting doet geen recht aan Taylors meesterwerk. Spannende uitweidingen, oprechte vragen en bedenkingen, zorgvuldige uitleg en geduldige denkstappen verrassen de lezer voortdurend en verschaffen hem een langdurige en diepgaande leeservaring.

Op naar de volgende crisis! is dunner en toegankelijker. Maar het was wel het boek dat mij het meeste inzicht gaf in de achtergronden van de kredietcrisis. Twee filosofisch geschoolde wetenschappers, econoom en socioloog, leggen uit hoe het zit met de marktmodellen en bonussen. Als je het boek uit hebt, besef je dat het uitroepteken in de titel er niet voor niets staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden