Geduld EU is op: Frankrijk moet extra bezuinigen

Frankrijk moet tot 2017 fors meer bezuinigingen dan het pakket van 50 miljard euro dat president Hollande eerder toezegde. Pogingen van Parijs om de saneringsopdracht tot dat bedrag te beperken, stuitten donderdag op een hard 'nee' van de andere eurolanden. Die vinden dat Frankrijk al genoeg gematst wordt omdat het twee jaar extra krijgt om zijn begrotingstekort onder de 3 procent terug te dringen.

De Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron (L) en de Franse president Francois Hollande.Beeld ANP

Hoeveel Hollande extra moet besparen, valt volgens nauw betrokken EU-ambtenaren nog niet exact te becijferen. Het gaat om minimaal 7 miljard, maar dat bedrag kan oplopen tot 30 miljard als reeds voorgestelde Franse maatregelen niet stevig genoeg zijn en de economische groei tegenvalt. De zwaarste ingrepen zullen in 2016 en 2017 moeten komen. In dat laatste jaar zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk.

Volgende week dinsdag stemmen de Europese ministers van Financiën in met de aanbeveling van de Europese Commissie die Frankrijk tot 2017 de tijd geeft om zijn financieringstekort tot 2,8 procent terug te dringen. Volgens eerdere afspraken had Parijs uiterlijk dit jaar onder de euronorm van 3 procent moeten zitten. De Commissie acht dit inmiddels onhaalbaar, vandaar het respijt.

Dat het uitstel wordt goedgekeurd door de minister Dijsselbloem en zijn collega's, betekent niet dat er veel begrip is voor Parijs. Landen als Spanje, Portugal en Ierland menen dat zij in het verleden harder zijn aangepakt dan Frankrijk nu. Diplomaten en EU-ambtenaren verwijten Europees Commissaris Moscovici (Economische en Financiële Zaken) zijn landgenoten met fluwelen handschoenen aan te pakken.

Stagnatie en recessie

De andere eurolanden wezen het Franse verzoek om souplesse bij de bezuinigingstaakstelling dan ook af. De Franse minister Macron van Economische Zaken waarschuwt voor stagnatie en recessie in zijn land als er meer dan 50 miljard moet worden gesneden.

De lidstaten houden echter vast aan het tijdpad dat de Commissie heeft opgesteld. Dat voorziet in een financieringstekort van 4 procent dit jaar, 3,4 procent in 2016 en 2,8 procent in 2017. Daarvoor moet Parijs dit jaar nog 0,2 procent extra besparen, volgend jaar 1,2 procent en in 2017 nog eens 1,3 procent. Op basis van het huidige bruto nationaal product van Frankrijk, komt dit neer op 57 miljard euro. EU-ambtenaren wijzen erop dat de eerder beloofde Franse bezuinigingsplannen - voor zover voldoende onderbouwd - niet toereikend zijn om de geraamde 50 miljard te halen. 'Veel meer is nodig', benadrukken zij.

Betrokkenen verwachten niet dat de Franse minister van Financiën Sapin dinsdag in het overleg met zijn EU-collega's nog protest zal aantekenen. Hij weet dat hij geen steun krijgt. Om de aanbeveling van de Commissie te veranderen, zou driekwart van de euro-ministers daarop moeten aandringen.

Het koppelen van uitstel aan strikte bezuinigingen en hervormingen is een oude wens van Dijsselbloem. Aanvankelijk kreeg hij weinig bijval, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Dat Frankrijk bot ving bij zijn verzoek om een bezuinigingsplafond, komt ook doordat Parijs al voor de derde keer extra tijd krijgt om aan zijn afspraken te voldoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden