Gedroomde witte kerst kan voor Belgen een donkere worden

Belgische fans van verlichte arrensleeën en fonkelende kerstbomen kunnen maar beter op hun tellen passen. De Belgische regering werkt aan een verbod op kerstverlichting op momenten van dreigend stroomtekort. Ook neonreclame, verlichte etalages en straatlampen moeten worden gedoofd wanneer zich een gebrek aan elektriciteit aandient.

Kerstverlichting. Beeld -
Kerstverlichting.Beeld -

De Belgische regering wil daarmee voorkomen dat ze bepaalde regio's helemaal van het net moet halen, de ultieme noodoplossing in het geval van een stroomtekort. Door de onverwachte sluiting van drie kernreactoren valt zo'n 'afschakeling' deze winter niet uit te sluiten. De regering hoopt dit worstcasescenario te vermijden door op piekmomenten het elektriciteitsverbruik terug te dringen.

Concreet heeft de Belgische regering een indicatorsysteem ingevoerd, met groene, oranje en rode lampjes die getoond worden tijdens het weerbericht, net als een smogalarm. Bij code oranje en code rood moeten gemeentebesturen, bedrijven en particulieren hun kerst- en buitenverlichting doven. De regering zal geen controleurs inzetten, maar rekent op sociale controle.

Eenpansgerechten

Over de kerstlichtjes in huis doet de Belgische regering geen uitspraken, maar ook die lijken eraan te moeten geloven. Bij een dreigend stroomtekort worden alle Belgische gezinnen geacht om tussen 5 en 8 uur 's avonds - piekuren van het elektriciteitsverbruik - zo weinig mogelijk elektrische toestellen te gebruiken. In een informatiecampagne gaf de overheid het advies alleen eenpansgerechten te bereiden.

Met eerst de eenpansgerechten en nu het kerstlichtjesverbod komt de communicatie van de Belgische regering nogal knullig over. Het lijkt erop dat zij liefst zo weinig mogelijk over de noodmaatregelen communiceert, zolang ze niet daadwerkelijk aan de orde zijn. De maatregelen die bekend zijn, zijn door de Belgische media losgepeuterd en gaan soms een eigen leven leiden.

Paniekscenario's

Die slechte communicatie blijft niet zonder gevolgen. Her en der doen paniekscenario's de ronde over onbereikbare hulpdiensten, geblokkeerde overwegen en een gebrek aan drinkwater. De burgemeester van Zelzate, tegen de Nederlandse grens, kondigde zelfs aan dat hij het leger wil inzetten tijdens een afschakeling, terwijl die stroomonderbreking maar drie uur duurt.

Daarnaast denken gemeentebesturen ten onrechte het stroomtekort te kunnen tegengaan door nu al elektriciteit te besparen. Zo besloten veel gemeenten 's nachts hun straatverlichting te doven, uit 'elektrosolidariteit'. Heel sympathiek en milieuvriendelijk, maar het heeft geen enkele zin: de elektriciteitsbevoorrading is vooral erg krap in de drukke vooravond, tussen 5 en 8 uur.

Of België daadwerkelijk in het donker komt te zitten, hangt vooral af van de weersomstandigheden. In september importeerde België al een recordhoeveelheid aan stroom, onder meer uit Nederland. Als het extreem koud wordt, is er mogelijk te weinig importcapaciteit.

Volgens netbeheerder Elia is het risico op stroomschaarste de komende twee weken het grootst, net als tijdens de eerste week van januari. Gelukkig voor de Belgen lijkt het voorlopig niet te gaan vriezen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden