Gedroomde markt

Dagmarkten zijn er, en weekmarkten. De kans is groot dat u, lezer jonger dan 35 jaar, dat niet weet. Een dagmarkt of weekmarkt is een verzameling kraampjes met een dak van tentdoek....

Van elke gulden die huishoudens van mensen onder de 35 aan voedsel uitgeven, wordt gemiddeld nog maar een halve cent uitgegeven op de markt, aan de zogenoemde ambulante handel. Twee jaar geleden was dat nog 1,3 cent.

Eigen schuld. Van de kooplui. Met uitzonderingen natuurlijk. Vis was een typisch product voor de markt in de openlucht, maar bij kwaliteitsonderzoek komt de ambulante vishandel er het meest beroerd van af. Verse vis is niet vers en de hygiëne is slecht.

In groente en fruit is het ook niet best en kaas is op de markt soms wel anderhalf keer zo duur als vergelijkbare kaas in de supermarkt.

Spijtig is het wel. De teloorgang van de markt. Want juist de markt is de meest geschikte plek voor specialiteiten van de tuinbouw. En voor vis. Groente en fruit en kruiden, van telers van dichtbij en op het juiste moment - rijp bijvoorbeeld, kom daar maar eens om in de winkel - geoogst en binnen een halve dag na de oogst al in de fietstas mee naar huis. Beter kan niet en de super lukt dat niet.

Vis van kustvissers, meteen op ijs in de bestelwagen en voor de file uit, heel vroeg in de ochtend het land in. Korte afstanden, betere spullen.

Bijvoorbeeld verse makreel.

Kop eraf, buik leegmaken of de visboer dat laten doen - eentje van de nieuwe generatie van veel betere vishandelaren, wat zou dat mooi zijn. De buik uitspoelen. Mesje met scherpe punt onder de huid prikken en met mes en duim het vel lostrekken. Verrassing: een stevig doorzichtig vlies komt los van de vis, maar de prachtige zilverblauwe kleuren met zwarte strepen blijven op de vis achter. Het vissenvlees is donkerrood tot bruin. De combinatie met de zilverblauwe kleur maakt het aantrekkelijk en kunstig.

Snijd filets van de graat. Neem twee makrelen, één om te oefenen. Snijd van de filets blokjes of reepjes. Leg ze met de zilverkant omhoog op een schotel.

Eet ze rauw met zoute saus en citroensap. Dat kan alleen met makreel nog maar net uit de zee. En daarvoor heeft men een betrouwbare visboer nodig. Op de markt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden