nieuws
Gedroomde hogesnelheidslijn tussen Londen en Birmingham kampt met zoveelste tegenslag
Een hogesnelheidslijn die Londen met Birmingham moet verbinden kampt met tegenslagen. Nadat eerder bekend werd dat het prijskaartje tientallen miljarden ponden hoger uitvalt, en de reisduur een halfuur langer, werd vrijdag gespeculeerd dat de trein de Londense binnenstad mogelijk überhaupt niet zou halen.
De tweede hogesnelheidslijn van het Verenigd Koninkrijk begint steeds meer te lijken op de Zwarte Ridder uit Monty’s Python and the Holy Grail, die bij een gevecht ledemaat na ledemaat verliest maar weigert op te geven. Nu bestaat zelfs de mogelijkheid dat het Britse miljardenlijntje niet eens de Londense binnenstad zal bereiken. De vraag is nu hoeveel zin het hele project dan nog heeft.
Dertien jaar geleden waren de ambities voor de High Speed 2 nog groot, de tweede supersnelle spoorlijn op de Britse eilanden. Vanaf London Euston Station en de Londense luchthaven Heathrow zouden treinreizigers in de verre toekomst op een snelle wijze naar alle andere grote Britse steden kunnen reizen, waaronder Birmingham, Liverpool, Manchester, Leeds, Newcastle, Glasgow en Edinburgh. Met enige jaloezie werd gekeken naar zulke netwerken in Japan, Duitsland en Spanje. En naar het eigen Victoriaanse tijdperk, toen de Britten voorop liepen bij het aanleggen van spoorwegen.
Honderd miljard voor een half uurtje
Maar het Britse Grand Project verloopt niet zoals gepland. Door de jaren heen kwamen er protesten van natuurbeschermers, klimaatactivisten en mensen die langs de route wonen – met name in het welvarende gebied ten noordwesten van Londen. Het prijskaartje liep razendsnel op, tot ruim boven de honderd miljard euro. Is dat de tijdwinst wel waard, begonnen critici zich af te vragen. Zo zou de reis tussen Londen en Birmingham, de twee grootste steden van het land, 52 in plaats van 81 minuten gaan duren.
Beetje bij beetje werden vertakkingen geschrapt, of naar de lange termijn verschoven. Wat er voorlopig overblijft is een nieuwe lijn tussen Londen en Birmingham, die alleen al 68 miljard euro zal gaan kosten. De trein is vooral bedoeld voor zakenreizigers, maar deze doelgroep is sinds de pandemie juist gekrompen. En het schrappen van de lijn is zo makkelijk niet. Er zijn al tunnels aangelegd, eeuwenoude bossen gekapt en bovendien heeft de lijn een symbolische waarde: het moet het evenwicht tussen de hoofdstad en de rest van het land herstellen.
Maar door de inflatie zijn de kosten nog verder gestegen. Tegenover The Sun opperden functionarissen het idee om geld te besparen door London Euston simpelweg te schrappen en de hoofdstedelijke tak te laten eindigen op een station in een Westlondense buitenwijk, waar reizigers dan met de metro verder zouden moeten. Weg tijdswinst. Minister van Financiën Jeremy Hunt reageerde vrijdag dat Londen Euston wel degelijk de eindstop zal zijn. Maar de optimistische bewindsman zei er niet bij wanneer.