Gedroomde held in warrig scenario

De oude Dirk van den Berg loopt welgemoed een lommerrijke straat in waar iedereen elkaar kent en vriendelijk gedag zegt, waar kinderen voetballen en de bloemenkoopman goede zaken doet....

'Héé dag buuv, wat ruik ik?', vraagt hij zijn buurvrouw halverwege het trappenhuis.

Draadjesvlees, antwoordt zij.

'Ah draadjesvlees. Daar draait het om in het leven. Het leven zou het leven niet zijn zonder draadjesvlees.'

Als de krasse baas thuis is, klinkt er opeens een doffe dreun. Schilderijtjes beginnen te trillen. Dan slaat een enorme kogel een gat in de muur van de bovenwoning in de Rotterdamse volksbuurt. Dirk reageert verbaasd, dan boos. 'We krijgen een nieuwbouwwoning met een keuken van Jan de Bouvrie en drieduizend gulden om te verhuizen', legt zijn vrouw Annie uit. 'Dat los ik wel op; het is een gat van niks', reageert hij monter.

Waan en werkelijkheid lopen in Sloophamer door elkaar heen. Maar ze zijn onmogelijk te verwarren, zo dik ligt het er bovenop - zoals alles in Ger Poppelaars telefilm.

In het door Dick van den Heuvel geschreven verhaal verlangt de dementerende Dirk terug naar de tijd waarin het individu nog belangrijker was dan bestemmingsplannen, en waarin artsen hun patiënten nog als mensen zagen en niet als lekkende apparaten.

Dirk weet van geen wijken. Hij droomt ervan een held te zijn, wiens daden voor het nageslacht worden vastgelegd op een bordje aan de gevel van zijn huis. Dirk trotseert een peleton ME'ers en een tank, met een wit tasje van de afhaalchinees in iedere hand - een potsierlijke verwijzing naar de eenzame Chinese student die zijn daad op het Plein van de Hemelse Vrede met de dood moest bekopen.

Dat het wonderlijke allegaartje van realisme en absurdisme bij vlagen toch te genieten is, is de verdienste van hoofdrolspeler Frits Lambrechts.

Maar ook Lambrechts verliest de greep op het scenario als zijn koelkast hem, als in het televisieprogramma Big Brother, nomineert zijn huis te verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden