Gedroogde tomaten

Heeft u vorige week ook het recept voor gedroogde tomaten gemaakt? Als u een modebewuste kok bent wel, want als er iets is dat in de slow-food trend past dan is dit het: een hele dag de oven aan laten staan voor een potje ingemaakte groente....

Sylvia Witteman

Ook die deserteurs kunnen de onderstaande recepten maken: koop gewoon een pot in olijfolie ingemaakte gedroogde tomaten van goede kwaliteit. Gebruik ze bijvoorbeeld om sperziebonen op te luisteren. Kook een pond sperziebonen in gezouten water beetgaar. Snijd intussen een ons rookspek in piepkleine blokjes en een stuk of vijf gedroogde tomaten in zeer dunne flinters. Bak het spek zachtjes uit in een koekenpan, laat de tomaten een minuut zacht meefruiten en voeg een scheut van de tomatenolie toe. Roer dit mengsel door de net gare bonen, met een eetlepel balsamico-azijn. Het kan ook zonder spek, en er kan ook een beetje knoflook bij. Of neem in plaats van sperzie-, witte bonen.

Snelle pasta voor twee: kook 2 ons fusilli of penne beetgaar, roer er een stuk of tien fijn gesneden gedroogde tomaten door met een flinke scheut van de olie en twee handenvol grof gesneden rucola. Doe het op twee borden, maal over elk bord wat peper, giet er nog wat lekkere olijfolie over en bestrooi gul met versgeraspte parmezaanse kaas.

De volgende dressing is lekker over kortgebakken of geroosterd vlees of vis: snijd een stuk of acht gedroogde tomaten uit olie zeer klein, snipper twee slalotten. Wrijf in een kommetje twee ansjovisfiletjes fijn met een theelepeltje suiker. Doe er vijf eetlepels olie van de tomaten bij, twee eetlepels wijnazijn en twee eetlepels wijn (wit of rood, naar smaak).

Maal er wat peper over, roer er de sjalot en de tomaten doorheen en tien blaadjes fijngeknipte basilicum. Roer alles nog eens goed door, en schep de koude dressing over warme biefstukjes, lamskoteletjes, verse kortgebakken tonijn of roodbaars. Die dressing kun je trouwens ruim van tevoren maken.

Gedroogde tomaat is ook erg lekker in grove aardappelpuree met wat olijfolie, in (warme) aardappelsla, meegebakken in stevige omelet (frittata) of, met stukjes olijf en een beetje rozemarijn in zelfgebakken brood. Zorg wel altijd voor zeer dunne reepjes tomaat, grote stukken zijn zoals gezegd niet lekker. Maar verval ook niet in het andere uiterste: geweekte en fijngemalen gedroogde tomaat vertoont een grote gelijkenis met tomatenpuree. Ook lekker, maar dan kun je natuurlijk net zo goed een blikje tomatenpuree met wat olijfolie en andere spullen door de keukenmachine jagen en het 'rode pesto' noemen. Dat spaart een hoop tijd en geld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden