Gedroogde tomaatjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gedroogde tomaatjes (hapje, smaakmaker).

Beeld de Volkskrant

Op de markt zijn ze nu goed te krijgen, superlekker en veel goedkoper dan normaal. Minitomaatjes. Niet alleen de cherryversie, ook de kleine romatomaatjes en alle kleuren 'snacktomaatjes'. We maken het lievelingshapje van mijn dochter: gedroogde tomaatjes. Kijk eerst wat uw oven aankan voordat u naar de markt rent: per gewone bakplaat (60 cm) kunt u ongeveer 650 gram tomaten kwijt. Leen eventueel bakplaten bij de buren of gebruik aluminium barbecueschalen. We maken zo veel dat we nog wat kunnen bewaren, voor als het opeens geen zomer meer is. Om zo te eten, door de sla of op brood.

Zorg dat de potten brandschoon zijn en de deksels heel. Kook de potten 5 minuten uit: zo zijn alle microben dood. Je kunt twee 'grote' potten nemen, maar meer kleintjes is handiger voor het bewaren, opeten en weggeven. Ik vind lege kappertjespotjes het handigst, maar die moet je wel net hebben. Winkels als Xenos en Blokker verkopen lege potjes met metalen deksels.

Was de tomaten, verwijder de kroontjes en lelijke plekken. Halveer ze. Vet drie bakplaten in met olijfolie en schik de tomaten daarop, snijkant naar boven. Was, droog en hak de verse kruiden, snij de knoflook in plakjes en verdeel dit over de tomaten. Maal kleine beetjes zout en peper eroverheen. Zet het in een oven van ongeveer 60 tot 80 graden. Als het kan, laat de ovenklep met behulp van een pollepel openstaan.

Ingrediënten

2 kilo kleine tomaten
3 eetl. olijfolie
6 takjes verse tijm (of 3 theel. droge)
6 takjes verse rozemarijn (of 3 theel. droge)
6 tenen knoflook
zout en peper uit de molen
± 300 ml zonnebloemolie
potjes met metalen deksel, totale inhoud 800-900 ml

Na ongeveer 4 tot 5 uur zijn de tomaten uitgedroogd: ze zijn dan droog, maar niet knisperend hard. Is de verleiding groot om de oven hoger te zetten, zodat het sneller gaat? Doe het niet: dan droog je de tomaten niet, maar kook je ze.

Als de tomaatjes klaar zijn, eet er vooral meteen een paar op. De rest bewaren we: was uw handen en doe de tomaten en knoflook met behulp van een satéprikker in de potjes. Vul die met zonnebloemolie tot 1 cm onder de rand. Zet de open potjes in de oven, die nu op 100 graden staat.

Na ongeveer 15 minuten - dat ligt aan het formaat pot en de verhouding olie-tomaat, dus gebruik een thermometer - is de olie 100 graden. Draai de deksels goed op de potten en laat ze omgekeerd afkoelen. De deksels zijn nu naar binnen getrokken, in de potjes is het vacuüm. Je kunt de potten ongekoeld makkelijk een jaar bewaren. Zolang de deksels naar binnen zijn getrokken, is het vacuüm intact en zijn uw gedroogde tomaatjes in orde.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden