Gedroogde aubergine

Lazen we laatst in een tijdschrift over Italië dat het onzin is om nog langer Italiaanse producten mee terug te nemen van vakantie....

Nanda Troost

Het moet beweerd zijn door iemand die zich gemakkelijk met de eerste de beste olijfolie extra vergine laat afschepen, want echt, ook daar is nog heel wat verschil te ontdekken en dus mee naar huis te nemen (ga vooral proeven en ruiken en kies voor de olie die lekker grassig en citroenig ruikt, zeer de moeite waard!).

Voor de pasta hoef je het inderdaad niet meer op zoek te gaan naar het laatste vrije gaatje onder de stoelen van de auto. Maar wat te denken van de porcini (gedroogde paddestoelen). Ook in tijd van euro's zijn ze in Italië veel en veel goedkoper en liggen ze bovendien in elke supermarkt voor het grijpen.

Om nog maar te zwijgen over de Parmezaanse kaas die - wie weet dat hier - toch ook echt als jong, belegen, oud en nog ouder verkrijgbaar is. Tussen nog veel meer lekkers meegesleept: gedroogde aubergines. Het is nog even zoeken naar hoe ze te verwerken, maar ze kunnen altijd in de pastasaus. Voordeel: ze zijn niet vet!

Wie geen gedroogde aubergines kan vinden: snijd een aubergine in plakken van ongeveer een halve centimeter dikte. Verwarm de grill voor op de heetste stand. Leg de aubergines op het bovenste rooster en draai ze na een minuut of tien met een vork om, zodat ook de andere kant kan bruinen. Laat de plakken afkoelen en snijd ze in reepjes.

Een gemakkelijke pastasaus. Doe een grote hand gedroogde paddestoelen in een kommetje en dompel ze ruimhartig onder in een flinke rest witte wijn.

Verwarm in een ruime koekenpan twee eetlepels olijfolie. Bak daarin een grote gesnipperde ui glazig. Voeg een bakje spekjes mee tot het vlees gaar is. Doe de paddestoelen mét wijn in de pan en roer er ook een stuk of acht in reepjes gesneden gedroogde (of gegrillde) aubergines door. Laat een kwartier stoven.

Zet ondertussen een ruime pan met water op hoog vuur voor de pasta. Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Reken per persoon op 75 tot 100 gram ongekookte pasta. Doe als de Italianen en kies bij voorkeur een niet te iele soort. Want: bij een stevige saus horen grotere pastavormen.

Roer, kort voordat het tijd is de pasta af te gieten, een pot basis tomatensaus door het auberginemengsel. De gaargekookte pasta afgieten. De saus erdoor roeren. En meteen opdienen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden