Gedreven initiatiefnemer voor televisieactie Open Het Dorp

Arie Klapwijk..

Peter de Waard

amsterdam ‘Hij was gedreven. Maar niet die gedrevenheid die tegenwoordig zo kenmerkend is. Hij was ook beheerst.’

Mies Bouwman is even helemaal van slag als ze hoort dat de revalidatiearts Arie Klapwijk is overleden. ‘Hoe oud was hij nu eigenlijk? U brengt mij echt aan het schrikken.’ Klapwijk overleed vrijdag in een ziekenhuis in Ede op 86-jarige leeftijd. Zijn zoon maakte dat gisteravond bekend.

In 1962 ontmoette Mies Bouwman hem voor de eerste keer. ‘De AVRO bracht mij in contact met hem. Hij had een plan voor een woongemeenschap voor gehandicapten bij Arnhem. Als we via een televisieactie 4 of 5 miljoen gulden zouden binnenhalen, dan zou de regering de rest bijpassen. Hij was gepassioneerd en had zulke goede argumenten dat ik alleen maar ja kon zeggen.’

Televisie was nog een jong medium. Maar op 26 en 27 november 1962 vond een marathonuitzending van 23 uur plaats. Vierhonderd artiesten traden op, onder wie Wim Kan en Johnny & Rijk. De uitzending werd legendarisch. ‘De saamhorigheid in het land was fantastisch. Klapwijk had de goede snaar geraakt’, zegt Mies Bouwman die het hele programma in haar eentje presenteerde. Uiteindelijk werd een bedrag van 25 miljoen gulden ingezameld. Klapwijk werd voorzitter van de stichting die Het Dorp kon realiseren.

Klapwijk begon zijn medische carrière in revalidatiecentrum De Hoogstraat in Leersum. Hij zette zich voortdurend in voor een gelijkwaardige positie van mensen met een handicap. Van 1959 tot 1982 was hij geneesheer-directeur van wat nu Groot Klimmendaal in Arnhem is. Na 1982 richtte hij zich vooral op sport voor mensen met een beperking.

Het Dorp ging later door fusies op in een groter verband. Mies Bouwman zegt dat Klapwijk hier begrip voor had. ‘Hij ging met zijn tijd mee. Na de totstandkoming van Het Dorp veranderden de ideeën over gehandicaptenzorg en kwamen er nieuwe mogelijkheden. Klapwijk had daar gelukkig ook oog voor’, constateert zij.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden